Geen afbeelding beschikbaar

Koreaoorlog: bondgenootschap tussen Noord-Korea en China

Noord-Korea heeft op woensdag 22 mei 2013 Choe Ryong-hae naar China gestuurd. Deze hooggeplaatste legerofficier moet de relaties tussen beide landen herstellen, aangezien deze de laatste maanden door het nucleaire programma van Noord-Korea onder druk stonden. Het bondgenootschap van Noord-Korea en China is vooral terug te voeren op de Koreaoorlog van 1950 tot 1953.


Na de Tweede Wereldoorlog was het Koreaanse schiereiland vijf jaar lang in handen van de Sovjet-Unie en de VS, die in 1945 overeen waren gekomen dat beiden een deel van het land zouden beheren. De Sovjet-Unie het gebied boven de 38e breedtegraad en de VS het gebied eronder.


Sovjet-Unie


Het was de bedoeling dat er vrije verkiezingen zouden komen, waarna noord en zuid weer herenigd zouden worden. De Sovjet-Unie stemde daar niet mee in en vestigde een permanente communistische staat. De politieke tegenstellingen tussen het communistische noorden en democratische zuiden leidden uiteindelijk tot oorlog. Noord-Korea viel op 25 juni 1950 het zuiden binnen in een poging de landen te herenigen en onder communistische invloed te brengen.


Verenigde Naties


De in 1945 opgerichte Verenigde Naties (VN) boog zich over de situatie en stemde vóór militair ingrijpen met een internationale troepenmacht. De Sovjet-Unie weerhield zich van stemmen, omdat bondgenoot China niet vertegenwoordigd werd door het communistische China, maar door Chiang Kai-shek, leider van de Republiek China, die naar Taiwan was gevlucht.


China in de Koreaoorlog


Het leger van de VN boekte terreinwinst in de oorlog en wist Noord-Korea terug te dringen tot boven de 38e breedtegraad, de oorspronkelijke grens. China voelde zich bedreigd door de opkomst van westerse invloed aan zijn grenzen en besloot in te grijpen om zijn machtspositie in de regio te behouden. Het liet ’s nachts ongeveer 200.000 soldaten te voet naar Noord-Korea marcheren, waardoor deze door verkenningsvliegtuigen moeilijk te zien waren. De Amerikaanse generaal Douglas MacArthur onderschatte de kracht van het Chinese leger en de kans dat China aan de oorlog deel ging nemen. Op 25 oktober 1950 begon China de eerste fase van zijn aanval met succes. Op 1 november was de eerste confrontatie tussen China en de VS tijdens de Slag bij Unsan, waarbij de Amerikaanse troepen werden teruggedrongen. De Chinezen achtervolgden de verslagen troepen niet, maar wachtten op een aanval van de VS. Die aanval bleef niet lang uit en in de Slag bij de Ch’onghch’on rivier werd Amerika opnieuw verslagen.


Patstelling


Vanaf het voorjaar van 1951 was het verrassingselement van het Chinese leger voorbij en leverde de strijd voor beide partijen nauwelijks winst van grondgebied op. Er was een patstelling ontstaan rond de grens die in 1945 was vastgelegd. Op 27 juli 1953 werd een wapenstilstand getekend om verdere oorlog te voorkomen. Officieel werd de strijd nooit beëindigd, waardoor Noord- en Zuid-Korea nog altijd in staat van oorlog verkeren.


Relaties tussen China en Noord-Korea


In 1961 ondertekenden China en Noord-Korea de ’Sino-North Korean Mutual Aid and Cooperation Friendship Treaty’, waarin China beloofde Noord-Korea militaire ondersteuning te geven in geval van een aanval op het land. Het verdrag was telkens voor twintig jaar geldig en is voor het laatst in 2001 verlengd, waardoor China tot 2021 bondgenoot van Noord-Korea blijft.


Veranderende houding China


China heeft zich de laatste jaren kritisch uitgelaten over Noord-Korea. Vooral het nucleaire programma kan China niet bekoren. China is daarnaast verbolgen over Noord-Koreaanse kapingen van Chinese vissersboten. Bij die acties eisen de kapers losgeld en mishandelen zij vaak de bemanning. De provocaties van Noord-Korea worden door experts op het gebied van internationale betrekkingen meestal omschreven als onverstandig, omdat Noord-Korea afhankelijk is van China. De voedsel- en energievoorziening van Noord-Korea wordt voor meer dan 70 procent verzorgd door de Chinezen en zij zijn veruit de grootste handelspartner. Kim Jong-un lijkt met het sturen van Choe Ryong-hae dan ook te beseffen dat hij China beter als bondgenoot kan behouden.

Bronnen

Military History, Korean War

New York Times, North Korean Leader Sends Envoy to China

New York Times, Q&A: China – North Korea Relationship

Volkskrant, Noord-Korea stuurt gezant (…)

Washington Post, Owner of Chinese fishing boat (…)

Wikipedia, China-North Korea relations

Wikipedia, Korean War

 

Afbeeldingen

Wikimedia Commons, Battle of Triangle Hill

Wikimedia Commons, Kim Il Song Portrait

Leestips-boek

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

We liepen naast de vijand
We liepen naast de vijand

€ 27.50

 

Ook interessant: 

Landen: 

Tijdperken: 

Onderwerpen: 

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Nu in de winkel

Het nieuwe nummer is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief.