Lancaster bommenwerper WOII

Lancaster bommenwerper tijdens de Tweede Wereldoorlog

Op 5 mei 2014 werd er middels een herdenkingsvlucht een eerbetoon gebracht aan de 29 overleden Britse soldaten die met hun vliegtuig op Goerree-Overflakkee sneuvelden. De herdenkingsvlucht werd gevlogen door de laatst werkende Lancaster bommenwerper in Europa, de vliegtuigen die de Britten in de Tweede Wereldoorlog vlogen. Het vliegen van een Lancaster was voor de soldaten een zeer risicovolle onderneming: 431 Lancasters stortten neer in Nederland gedurende de oorlogsjaren.


De Avro Lancaster bommenwerper


De Avro Lancaster, kortweg Lancaster, was een vliegtuig gemaakt voor zware bombardementen van Britse makelij. Het ontwerp van het oorlogsvliegtuig begon in de jaren dertig door de vliegtuigbouwer Avro. Het vliegtuig beschikte over vier motoren en acht machinegeweren van 30 kaliber bij de neus, staart en middenstuk. De Lancaster had zeven bemanningsleden nodig om optimaal te functioneren: een piloot, een technicus, een bombardeerder, een radio-operator, een navigator en twee schutters.


Uitvoering militaire acties Lancaster


Na de testvluchten in 1941, was de Lancaster klaar voor officieel gebruik in 1942. Gedurende de oorlogsjaren vlogen de Lancasters 156.000 missies en dropten ze 681.638 ton aan bommen. Dat het een gevaarlijke onderneming was, blijkt uit het feit dat vierenveertig procent van de in totaal 7377 Lancasters tijdens de oorlog neerstortte. Mede door het gebruik van zogeheten ‘Grand Slam’ aardbevingsbommen en ‘Tall Boys’ waren de Lancasters verantwoordelijk voor het merendeel van de bombardementen op Duitse steden. Operatie Gomorrah (1943) zorgde ervoor dat de Duitse stad Hamburg grotendeels van de kaart verdween door de inzet van Lancasters.









Titel: Spoor naar Woeste Hoeve - De zoektocht naar de geëxecuteerde piloot Czesław Oberdak
Auteur: Richard Schuurman
ISBN: 9789087042509
Uitgever: Verloren
Prijs: €25,-


 


 



Humanitaire acties Lancaster


Toen het einde van de oorlog naderde en de geallieerden steeds meer macht over Europa kregen werden de Lancasters ingezet tijdens humanitaire acties. Zo waren het de Lancasters die Operatie Manna boven Nederland uitvoerden in april-mei 1945. Tijdens deze actie, vernoemd naar het Bijbelse voedsel wat uit de lucht kwam voor de joden, werden grootschalige voedseldroppings uitgevoerd. De uitgehongerde Nederlandse bevolking werd op deze manier voorzien van voedsel en andere levensmiddelen.


Einde Lancastervliegtuigen


De verliezen van de Britse bommenwerperbemanningen waren hoog. Dat blijkt wel als je naar de levensduur van een Lancasterbommenwerper kijkt. De gemiddelde Lancaster maakte nog geen vijftig vluchten voor ze uit de lucht werden geschoten door de Duitsers. Door de zevenkoppige bemanning tijdens elke vlucht en het verloren gaan van 3249 Lancasters zijn er zeer veel Britse soldaten tijdens deze vluchten gestorven. Inmiddels bestaan er nog maar zeventien Lancastervliegtuigen, waarvan er slechts twee ter wereld in staat zijn tot vliegen. De Lacaster is de boeken ingegaan als het belangrijkste bommenwerpvliegtuig van de Britse Royal Air Force (RAF) tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Ook interessant: 

Rubrieken: 

Landen: 

Tijdperken: 

Onderwerpen: 

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Nu in de winkel

Het nieuwe nummer is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

nummer 1 van 2025

Het komende nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 23 januari. Neem vóór donderdag 9 januari een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen. 

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief.