Operatie manna

Start Operatie Manna

Achterveld 1945- Eindelijk zijn de Duitsers, Britten, Amerikanen en Canadezen het eens. Er mogen voedselpakketten boven het hongerige en noodlijdende West-Nederland worden gedropt. Operatie Manna is genoemd naar het op wonderbaarlijke wijze aan de Israëliërs verschenen voedsel in het boek Exodus. De actie gaat van start op 29 april 1945.

De operatie volgde op het zogenaamde Akkoord van Achterveld. Dit was een overeenkomst tussen de Duitse autoriteiten en de geallieerden om Nederland van voedsel te voorzien na de verwoestende Hongerwinter. Prins Bernhard nam ook deel aan de onderhandelingen. Er werd overeengekomen dat de geallieerden voedselpakketten boven West-Nederland zouden mogen droppen en er werden regelingen getroffen voor het openstellen van het luchtruim boven Nederland en het vrijmaken van een aantal kanalen. Bij de onderhandelingen in Achterveld waren veel hooggeplaatste geallieerden aanwezig, omdat het in eerste instantie de bedoeling was de Duitse capitulatie in Nederland ter plekke te regelen. Dit lukte (nog) niet.

Strategische plekken

De droppings begonnen op 29 april en hielden 8 dagen aan, tot na de bevrijding op 5 mei. Er kwamen pakketten in Leiden, Den Haag, Gouda en Rotterdam terecht. Het voedsel, de kleding en de andere hulpgoederen werden op strategische plaatsen gedropt, in Rotterdam bijvoorbeeld bij het Kralingse Bos. Het idee was dat mensen het voedsel konden ophalen en herdistribueren. Voor dit laatste werd onder andere de Luchtbeschermingsdienst ingeschakeld.


Het beste van IsGeschiedenis in je inbox? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief! Helemaal niks missen? Volg ons op Facebook!


Chowhound

Veel mensen konden zich niet beheersen bij het zien van zo veel voedsel, nadat ze maanden honger hadden geleden. Ze aten te veel of te vet, waardoor sommigen ziek werden. Ook was het zo dat de herdistributie veel tijd in beslag nam en veel Nederlanders pas na de bevrijding het geallieerde voedsel in handen kregen. Desalniettemin was de operatie een succes, die velen het leven redde en de hoop op een einde van de oorlog liet opbloeien. Na operatie Manna volgde operatie Chowhound, die uitgevoerd werd door de Amerikanen. Deze missie begon op 1 mei.  In totaal werd er 11.000 ton aan goederen gedropt.

Ook interessant: 

Rubrieken: 

Landen: 

Tijdperken: 

Onderwerpen: 

Geschiedenis magazine 3 van 2024 nu in de winkel

Het derde nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Olympias, moeder van Alexander de Grote

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Jan van Schaffelaar

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Nieuw-Guinea, 1942: de bloedige strijd om de Kokoda-trail

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

IJsbeerverhalen uit het Behouden Huys - Nova Zembla, 16de eeuw

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.