linkerhand

Linkshandigendag

Linkshandig zijn is geen pretje. Vooral niet in een wereld die is aangepast op rechtshandige mensen. In sommige culturen wordt de linkerhand zelfs als de onreine van de twee gezien. Daarom is in 1976 op vrijdag 13 augustus de Linkshandigendag in het leven geroepen.

Vanuit historisch perspectief is linkshandigheid meer een vloek dan iets anders. Het Engelse woord ‘left’ is bijvoorbeeld afgeleid van het Anglo-Saxische ‘lyft’, wat ‘zwak’ betekent. Ook Nederland moet aan dusdanige discriminatie geloven. Denk maar aan het gezegde ‘twee linkerhanden hebben’. Daartegenover werd rechts, vooral in de Engelse taal, gezien als goed en correct. Als gevolg werd in de meeste culturen de rechterhand gebruikt voor het schudden van de hand en het uitvoeren van belangrijke taken. De linkerhand was er voor de onsmakelijke klusjes, zoals het afvegen van het achterwerk of het opvangen van een nies.

Ook tegenwoordig kan linkshandig zijn nog nadelige gevolgen hebben. Zo zijn de meeste voorwerpen die gebruikt worden in het dagelijks leven gemaakt voor rechtshandigen. Denk aan een blikopener of een vulpen. Beide voorwerpen liggen verkeerd om in de linkerhand. Of stel je een congresstoel voor met een schrijftafeltje onder de rechterarm. Deze ogenschijnlijk kleine problemen kunnen na verloop van tijd voor grote ergernis zorgen. Zo vaak, dat Amerikaan Dean R. Campbell 13 augustus als ‘Linkshandigen Dag’ benoemde. Op deze dag wordt er aandacht gevraagd voor de nadelen van linkshandigheid. Zo worden er in Engeland evenementen opgezet waarbij mensen spellen en activiteiten mogen ondernemen met enkel de linkerhand. Ook rechtshandigen worden uitgenodigd om mee te doen en te ervaren hoe ongemakkelijk sommige handelingen kunnen zijn voor een linkshandige.

Sinds de oprichting van deze dag in 1976 wordt het taboe van linkshandigheid dat in eerdere jaren heerste steeds verder doorbroken. Ook al is het nog steeds gebruikelijk om mensen een hand te geven met de rechterhand, worden er maatregelen getroffen om linkshandigen in een beter daglicht te zetten. Er komen steeds meer winkels die enkel producten voor linkshandigen verkopen en recente onderzoeken wijzen zelfs uit dat linkshandige mensen veel creatiever zijn dan rechtshandigen.  

Afbeelding:

  • Linkerhand. cm_dasilva, via Pixabay 

Rubrieken: 

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

IJsbeerverhalen uit het Behouden Huys - Nova Zembla, 16de eeuw

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Geschiedenis Magazine 4

Het komende nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 30 mei. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen. 

Het ‘sterrenkamp’ in Bergen-Belsen

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.