House of European History. By Gor62 (Own work) [CC BY-SA 4.0], Wikimedia Commons

Museum voor Europese Geschiedenis

Zonder kennis van de Europese geschiedenis is het moeilijk het Europa van vandaag de dag te begrijpen. Mede daarom staat er in Brussel sinds enkele maanden een Museum voor Europese Geschiedenis (House of European History). Het museum bevat objecten uit meer dan 300 collecties en is gratis toegankelijk.


Doel van het museum


Nu steeds minder mensen de verschrikkingen van de wereldoorlogen hebben meegemaakt, is het belangrijk de herinnering levend te houden en de geleerde lessen door te geven aan volgende generaties. Het museum hoopt bij te dragen aan de kennis van de Europese eenwording. Met name de integratie van Europese staten in de twintigste eeuw neemt een grote rol in. Daarnaast moet er ruimte zijn voor debat over zowel het verleden als over het huidige en toekomstige Europa.


Historische locatie


Het museum is gevestigd in het Eastmangebouw in het Leopoldpark in Brussel, vlakbij het Europees Parlement. Dit gebouw is vernoemd naar de Amerikaan George Eastman, stichter van het bedrijf Kodak. Hij liet het pand in 1935 bouwen als tandheelkundige kliniek voor arme mensen. Daarna diende het gebouw onder andere als openbare kliniek, rusthuis, drukkerij en kinderdagverblijf. Bij de verbouwing is getracht om de vernieuwing niet ten koste van het historische karakter van het gebouw te laten gaan.


Griekse mythe van Zeus en Europa


De permanente tentoonstelling is chronologisch opgebouwd, met de nadruk op de twintigste eeuw. De vroegste stukken dateren echter al uit de Oudheid. Zo is er een metoop uit de zesde eeuw voor Christus, afkomstig van een tempel in Sicilië. Hierop is te zien hoe de Griekse god Zeus, in de gedaante van een stier, de prinses Europa meeneemt naar Kreta. In de tentoonstelling wordt uitgelegd hoe deze mythe doorleefde in latere eeuwen en verantwoordelijk was voor de naamgeving van het continent.


Holocaust en Helsinki-akkoorden


Een ander interessant stuk uit de collectie is ‘Josefs Mantel’. Op deze gerafelde jas van een holocaust overlevende zijn foto’s en teksten geplakt die zijn ervaringen in de oorlog weergeven. Ook is er vloeipapier waarop de handtekeningen van het akkoord van Helsinki (1975) weerspiegeld staan. Dit akkoord uit 1975 vormde het sluitstuk van diverse ontmoetingen tussen oost en west in de Koude Oorlog. Het werd destijds vooral gesloten om de veiligheid en stabiliteit te vergroten maar staat nu met name bekend als mensenrechtenakkoord.


Alle 24 EU-talen


Het museum biedt informatie bij de tentoonstelling in alle 24 officiële EU-talen. Bezichtiging is mogelijk op alle dagen van de week en de toegang is gratis.


 


Bron:


https://historia.europa.eu/en/welcome-house-european-history


 


Afbeelding:


By Gor62 (Own work) [CC BY-SA 4.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0)], via Wikimedia Commons

Ook interessant: 

Partners: 

Tijdperken: 

Onderwerpen: 

Nieuw-Guinea, 1942: de bloedige strijd om de Kokoda-trail

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Geschiedenis magazine 3 van 2024 nu in de winkel

Het derde nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Olympias, moeder van Alexander de Grote

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!