Onafhankelijkheid van Oekraïne

Onafhankelijk Oekraïne

Op 24 augustus 1991 werd Oekraïne onafhankelijk van de Sovjet Unie. In december van dat jaar werd de onafhankelijkheid bekrachtigd door een volksstemming en erkend door de internationale gemeenschap. Vanaf de vroege middeleeuwen was het land dat nu Oekraïne genoemd wordt slachtoffer van voortdurende versnippering, verovering, hereniging en bezetting.

 Grootvorstendom Kiev

Van de 9e tot de 13e eeuw maakte een groot deel van Oekraïne deel uit van het Grootvorstendom Kiev. Het volk dat er leefde kennen we als de Oost-Slaven. Onder Vladimir de Heilige (978-1015) en Jaroslav de Wijze (1019-1054) beleefde dit rijk haar grootste bloei. Door een huwelijksverbintenis met de zus van de keizer Constantinopel werd het orthodoxe geloof geïntroduceerd. Tot op de dag van vandaag speelt de Russisch-Orthodoxe kerk een belangrijke rol in Oekraïne. Na de 11e eeuw viel het rijk langzaam uit elkaar. In de 13e eeuw veroverden de Mongolen het gebied. De Oost-Slavische natie viel uiteen in de Oekraïners, de Russen en de Wit-Russen.

Buitenlandse overheersing

In de 14e eeuw veroverde het Groothertogdom Litouwen de stad Kiev. Na de fusie van de Litouwers met de Polen bleef Oekraïne tot de 17e eeuw beheerst door het Pools-Litouws Gemenebest. Een overheersing waar een eind aan kwam door de Pools-Russische oorlog van 1654 tot 1667. Vanaf dat moment zouden de Russen voor het overgrote deel de dienst uitmaken in het gebied.

Oekraïense Socialistische Sovjetrepubliek

In 1917 brak in Rusland de Oktoberrevolutie uit. In de drie jaar erna volgden verschillende regeringen elkaar in snel tempo op. Pas in 1919 stabiliseerde de situatie enigszins. Vanaf 1922 was de Oekraïense Socialistische Sovjetrepubliek een onderdeel van de Sovjet Unie. Er volgde een periode van snelle industrialisatie, maar door de collectivisatie van de landbouw ontstond en een grote hongersnood, de holodomor, in de jaren  '30. In 1941 werd Oekraïne veroverd door Nazi Duitsland. Relatief veel Oekraïners collaboreerden met de Duitsers, vanwege hun afkeer voor de Sovjet Unie van Stalin. Na de oorlog kreeg Oekraïne eindelijk enige stabiliteit en daardoor werd het één van de meest welvarende Sovjet-staten. In 1986 kreeg het land internationale bekendheid vanwege de kernramp in Tsjernobyl.

Op 24 augustus werd het het land uiteindelijk geheel onafhankelijk. Sinds de onafhankelijkheid van Oekraïne is het land echter niet erg stabiel. De Oekraïners kampen met de erfenis uit de Sovjet-Unie en hebben nog altijd een lastige verhouding met het machtige buurland Rusland. In 2014 liepen protesten van pro-westerse demonstranten in Kiev uit tot een revolutie die uitmondde in een burgeroorlog. De meer Russisch georienteerde oostelijke provincies scheidden zich af nadat er na gewelddadige protesten in Kiev een westers georienteerde regering werd geformeerd. 

Meer weten

De Barbaren geeft een schitterend overzicht van de voorouders van de hedendaagse Europeanen.

En mis nooit meer de mooiste historische verhalen!