Vrede van Parijs

Vrede van Parijs – het einde van Krimoorlog

30 maart 1856 -  Rusland ondertekent de Vrede van Parijs, die een einde maakt aan de driejarige Krimoorlog (1853-1856). De oorlog woedde tussen Rusland enerzijds en het Ottomaanse Rijk, Engeland, Frankrijk en Sardinië anderzijds. Met het ondertekenen van het verdrag wordt de Zwarte Zee neutraal gebied en is het Rusland voorlopig verboden om oorlogshavens te bouwen.


Oorzaken voor het uitbreken van de Krimoorlog


De Krimoorlog begon in 1853 en kende meerdere oorzaken. Het Ottomaanse Rijk was in de loop der jaren in verval geraakt. De Russische tsaar Nicolaas I hoopte van deze zwakte gebruik te kunnen maken en zijn territorium uit te breiden. Engeland en Frankrijk zaten Rusland echter steeds dwars. Het Ottomaanse Rijk had nog steeds de macht over het Heilige Land, waar orthodoxe christenen het dikwijls aan de stok kregen met de katholieken. Nicolaas I steunde de orthodoxie en Frankrijk het westelijke pausdom. De twist om de bescherming van christenen in het Heilige Land was de aanleiding tot het uitbreken van de Krimoorlog.


De Krimoorlog


De gevechten tussen Rusland en de Franse coalitie vonden vooral plaats op de Krim, een schiereiland in Russisch bezit. De Ottomanen wisten de Russische havenplaats Sebastopol te veroveren, wat een groot verlies voor Rusland betekende. Toen de nieuwe tsaar Alexander II open bleek te staan voor onderhandelingen, lukte het de Franse koning Napoleon III om binnen een jaar alle betrokken partijen aan tafel te krijgen voor een vredesoverleg. In 1856 ondertekenden alle deelnemende landen de Vrede van Parijs.


De Vrede van Parijs en de Europese Donaucommissie


De Vrede van Parijs bepaalde dat Rusland geen oorlogshavens meer mocht bouwen en dat het land zijn zeevloot moest ontmantelen. Daarnaast verloor het land zijn aanspraak op het beschermen van de Ottomaanse christenen. De onderhandelingen brachten ook de oprichting van de Europese Donaucommissie voort. Deze voorloper van de huidige Donaucommissie kreeg als doel het bevorderen van vrije scheepvaart op de Donaurivier.


Eerste moderne oorlog


De Krimoorlog wordt gezien als de eerste moderne oorlog. Voor het eerst werd er effectief gebruik gemaakt van de trein. Het gebruik van de trein versnelde de toevoer van voorraden en kon gewonde soldaten makkelijk van het front naar het binnenland verplaatsen. Ook werd er voor het eerst gebruik gemaakt van langeafstandswapens en telegrafie en verschansten de soldaten zich tijdens deze oorlog al in loopgraven.


Nalatenschap van de Krimoorlog


De dreiging van Oostenrijk-Hongarije om zich bij de geallieerden aan te sluiten, zorgde ervoor dat het land de steun van Rusland verloor. De machtsverhoudingen die het resultaat waren van de Krimoorlog waren bepalend voor de spanningen die zouden leiden tot de Eerste Wereldoorlog. Tot slot staat de Krimoorlog bekend om de rol die  Florence Nightingale erin speelde, ze was één van de eerste vrouwelijke verpleegsters aan het front.    

Bronnen

Britannica.com, 'Treaty of Paris'
npogeschiedenis.nl, 'Krimoorlog was eerste moderne oorlog'
Victorianweb.org, 'crimea peace'
Wikipedia, 'Krimoorlog'

Afbeelding

Door Édouard-Louis Dubufe [Public domain], via Wikimedia Commons

 

Ook interessant: 

Rubrieken: 

Landen: 

Tijdperken: 

bloed en spelen

Het komende nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 23 januari. 

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Nu in de winkel

Het nieuwe nummer is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Kies jouw welkomstgeschenk

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.