Belgie

Onafhankelijkheidsdag België

21 juli 1831 - Het is doodstil op het Koningsplein van de Belgische hoofdstad. “Leve de Koning!” roept regent Surlet de Chokier de menigte toe na de grondwettelijke eed. Een luid gejuich barst los op het plein. België werd onafhankelijk. Deze dag geldt sindsdien als nationale feestdag.

Een nieuwe vorst

Zo lang als de Belgen doen over het vormen van een kabinet, zo makkelijk kozen ze hun vorst. In 1830 was ons buurland in opstand gekomen tegen de Nederlandse overheersing en eisten hun onafhankelijkheid. Toen die was gewonnen hadden ze een monarchie nodig. Hertog Leopold van Saksen Coburg Saalfeld had goede papieren. Hij genoot namelijk de steun van Engeland, internationale ervaring en prestige. Leopold sprak vloeiend Duits, Engels, Frans, wat Russisch, maar geen Nederlands. Leopold aanvaardde de uitnodiging, maar wilde een duidelijk grensverdrag met Nederland. Dat verdrag werd ondertekend door de Europese grootmachten.


Het beste van IsGeschiedenis in je inbox? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief! Helemaal niks missen? Volg ons op Facebook!


Tiendaagse Veldtocht

Nederland weigerde het verdrag te ondertekenen en probeerde België terug te winnen met de Tiendaagse Veldtocht. Op 2 augustus 1831 vielen Nederlandse troepen onder leiding van Koning Willem I België binnen. Het lukte de Nederlanders niet om het Belgische verzet te breken. Pas in 1839 erkende Nederland de Belgische onafhankelijkheid onder grote internationale druk. België moest wel Nederlands Limburg afstaan aan Nederland, wat het nieuwe land inwilligde.

Koning Leopold I

Leopold I werd de eerste Koning der Belgen. Op 21 juli 1831 legde hij de grondwettelijke eed af. Een jaar later trouwde met prinses Louise van Orléans. Het was zijn derde huwelijk. Zijn eerste vrouw en grote liefde, de Britse kroonprinses Charlotte Auguste stierf 16 jaar eerder in het kraambed. Louise en hij kregen vier kinderen.

Nationale feestdag

Kort na de onafhankelijkheid van België, werd er een grote herdenking voor de slachtoffers van de Tiendaagse Veldtocht georganiseerd. Daarna duurde het nog lang voordat de datum van de herdenking van de onafhankelijkheid vastlag. Lang werd de datum dat de Belgische revolutionairen Brussel op de Nederlandse troepen veroverden als feestdag aangehouden, maar toen tegen het einde van de negentiende eeuw de verhoudingen tussen Nederland en België verbeterden, werd dat als erg ongemakkelijk ervaren door de Belgen. Daarom werd het feest in 1880 verplaatst naar augustus. Echter, dat beviel evenmin en tien jaar later, in 1890 werd een nieuwe datum vastgesteld. Vanaf dat moment vieren de Belgen hun onafhankelijkheid op de datum dat Leopold I zijn eed aflegde: op 21 juli. 

Afbeeldingen:

Ook interessant: 

Rubrieken: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Onderwerpen: 

colosseum

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 9 januari een abonnement.

bloed en spelen

Het komende nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 23 januari. 

Karel de Grote

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 9 januari een abonnement.

draken in de alpen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 9 januari een abonnement.

Kies jouw welkomstgeschenk

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief.