Belgie

Onafhankelijkheidsdag België

21 juli 1831 - Het is doodstil op het Koningsplein van de Belgische hoofdstad. “Leve de Koning!” roept regent Surlet de Chokier de menigte toe na de grondwettelijke eed. Een luid gejuich barst los op het plein. België werd onafhankelijk. Deze dag geldt sindsdien als nationale feestdag.

Een nieuwe vorst

Zo lang als de Belgen doen over het vormen van een kabinet, zo makkelijk kozen ze hun vorst. In 1830 was ons buurland in opstand gekomen tegen de Nederlandse overheersing en eisten hun onafhankelijkheid. Toen die was gewonnen hadden ze een monarchie nodig. Hertog Leopold van Saksen Coburg Saalfeld had goede papieren. Hij genoot namelijk de steun van Engeland, internationale ervaring en prestige. Leopold sprak vloeiend Duits, Engels, Frans, wat Russisch, maar geen Nederlands. Leopold aanvaardde de uitnodiging, maar wilde een duidelijk grensverdrag met Nederland. Dat verdrag werd ondertekend door de Europese grootmachten.

Tiendaagse Veldtocht

Nederland weigerde het verdrag te ondertekenen en probeerde België terug te winnen met de Tiendaagse Veldtocht. Op 2 augustus 1831 vielen Nederlandse troepen onder leiding van Koning Willem I België binnen. Het lukte de Nederlanders niet om het Belgische verzet te breken. Pas in 1839 erkende Nederland de Belgische onafhankelijkheid onder grote internationale druk. België moest wel Nederlands Limburg afstaan aan Nederland, wat het nieuwe land inwilligde.

Koning Leopold I

Leopold I werd de eerste Koning der Belgen. Hij trouwde met prinses Louise van Orléans in 1832. Het was zijn derde huwelijk. Zijn eerste vrouw en grote liefde, de Britse kroonprinses Charlotte Auguste stierf 16 jaar eerder in het kraambed. Louise en hij kregen vier kinderen. De populariteit van de nazaten van Leopold, de huidige koning Albert en koningin Paola is beduidend lager. Volgens een Belgisch onderzoeksbureau voelde in 2009 slechts één op de vier Belgen zich verwant met het koningshuis. In Nederland is dat de helft van de mensen. Vooral de kroonprins Filip is erg onpopulair. Veel Belgen vinden hun koningshuis overwegend ouderwets, bevoorrecht, afstandelijk en saai.

Afbeeldingen:

Meer weten

Meer lezen over: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Inhoudelijke tags: 

‘Wereld in vlammen’ van Dan Jones en Marina Amaral. Een schitterend overzicht in woord en ingekleurd beeld met 200 beeldbepalende foto’s uit de periode 1914 - 1945

Neem nu een abonnement en krijg schitterende cadeau's!