La Muette de Portici, begin van de Belgische opstand

Het begin van de Belgische Opstand

Op 25 augustus 1830 sloeg de vlam in de pan tijdens de opvoering van de opera La muette de Portici van Daniel François Esprit Auber in de Muntschouwburg te Brussel. Al wekenlang was het voornamelijk onrustig geweest tijdens de opvoering van de aria L’amoursacré de la patrie.

Dat de bezoekers van de opera zich op die dag zo vreemd gedroegen, had alles te maken met de onrusten die in Parijs waren ontstaan, de afzetting van koning Karel X en de aard van de opera zelf. Door de afzetting van de Franse koning begrepen de Brusselse opstandelingen dat het misschien ook wel mogelijk moest zijn Willem I van de troon te stoten. De opera verhaalde over de vrijheidsstrijd van de Napolitanen tegen de Spaanse overheersers aan het begin van de achttiende eeuw. De alsmaar stijgende werkloosheid als gevolg van modernisering en de daarmee in verband staande hongersnood deden de rest.

Plunderingen in Brussel

Nadat de Aria voor de tweede keer gezongen was, stroomde het publiek op die dag plotseling de zaal uit. Daarna begon de plundering van huizen van Nederlandse gezagsdragers. Ook werd de uitgeverij van de heer Libri-Bagnano onder handen genomen. Hier werd onder andere de regeringsgezinde krant Le National uitgegeven. De opstanden konden die nacht nog onder controle gebracht worden. Toch staken onrusten in de dagen daarna in Brussel steeds weer de kop op. Besprekingen tussen de zonen van de koning en de opstandelingen liepen op niets uit. Willem I zag de hervormingen die de Brusselaren eisten niet zitten en liet zijn leger in gereedheid brengen om de opstandelingen de les te lezen. Een poging om Brussel weer in handen te krijgen liep echter volledig mis.


Het beste van IsGeschiedenis in je inbox? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief! Helemaal niks missen? Volg ons op Facebook!


Belgische onafhankelijkheid

Hoewel de opstand in andere delen van het land nog niet echt wilde vlotten, eisten enkele Belgen in oktober van dat jaar onafhankelijkheid. Bijna drie maanden later werd per decreet vastgesteld dat de Oranjes voor altijd uitgesloten waren van de Belgische troon. Ondanks dat andere mogendheden liever hadden gezien dat Willem I ook koning bleef van het zuidelijk deel van de Nederlanden erkenden zij de Duitse prins van Saksen-Coburg-Saalveld op 4 juni 1831 wel als koning der Belgen. Willem I voelde er echter niets voor om zo’n groot deel van zijn rijk op te geven. In augustus 1831 viel hij dan ook bij Poppel België binnen. Dit resulteerde in een veldtocht die Willem na tien dagen moest opgeven, omdat hij werd tegengehouden door de Franse koning.

Begin van de Belgische Opstand?

Vaak wordt gezegd dat de uitvoering van de opera het begin was van de Belgische strijd voor onafhankelijkheid. Hoewel de uitvoering van de opera, en vooral de rellen daarna een belangrijk moment zijn in de onafhankelijkheidsstrijd, was er al veel langer onrust. Daarmee waren de rellen van 25 augustus 1830 vooral de spreekwoordelijke lont in het kruitvat. 

Leestip:

Charles Roemers (1748-1838) – Een Maaslandse regent in roerige tijden
Auteur: Lambert Jacobs
Uitgeverij: Verloren
ISBN: 9789087047474
Winkelprijs: €29,- 

Bestel Charles Roemers (1748-1838) – Een Maaslandse regent in roerige tijden

Bronnen:

Ook interessant: 

Rubrieken: 

Landen: 

Tijdperken: 

Onderwerpen: 

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 18 november 16:00 u. een abonnement.

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 18 november 16:00 u. een abonnement.

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 30 september 16:00 u. een abonnement.

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 18 november 16:00 u. een abonnement.

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 18 november 16:00 u. een abonnement.

Bekijk het gehele programma van de Week van de Koloniale Geschiedenis met thema ‘Aan het Werk’.