Walkman

Opkomst en ondergang van de Walkman

In 1979 werd de eerste draagbare muziekspeler ooit op de markt gebracht door de Japanse fabrikant Sony: de Walkman was geboren. De walkman kende wereldwijd groot succes. Er werden miljoenen exemplaren verkocht, en het idee van de walkman werd doorontwikkeld tot aan de minuscule draagbare muziekapparaatjes van vandaag de dag.


De bedenker van de Walkman


De ontwerper van de eerste draagbare muziekspeler ooit was Masaru Ibuka, een van de oprichters van Sony. Vanwege zijn beroep vloog hij regelmatig op en neer tussen Japan en de Verenigde Staten. Om die reden zou hij zijn gaan nadenken over de ontwikkeling van een draagbare muziekspeler. Zo zou hij tijdens zijn reizen naar opera’s kunnen luisteren. Het originele idee van een draagbare muziekspeler kwam overigens niet van Ibuka, maar van de Duits-Braziliaanse Andreas Pavel. Deze had in 1977 in een groot aantal landen patent aangevraagd op zijn idee. Voordat Sony de walkman kon gaan produceren, moest eerst een juridische strijd uitgevochten worden. Andreas Pavel won deze, en kreeg van Sony miljoenen betaald voor zijn patent.


Het eerste model Walkman


geschiedenis van de walkmanNa het ontwerpen van de Walkman, werd deze in 1979 op de markt gebracht. Het eerste model dat Sony op de markt bracht was de TPS-L2. Dit model speelde cassettes af en werkte op AA-batterijen. Het model (zie afbeelding) was blauw en zilver met grote knoppen. Bijgevoegd waren een leren hoesje en een koptelefoon. Dit model had twee audio ingangen. Dit betekende dat twee mensen tegelijkertijd dezelfde muziek konden luisteren. In de eerste twee maanden werden er zo’n 50.000 exemplaren verkocht. Vanaf 1980 werd de walkman ook in de Verenigde Staten verkocht. De prijs voor een walkman was hier $150. De populariteit van de eerste draagbare muziekspeler groeide snel.


Succes van de Walkman


De naam Walkman werd al gauw synoniem voor alle draagbare apparaten die cassettebandjes konden afspelen. Sony had de naam echter gepatenteerd, waardoor concurrenten geen gebruik konden maken van de succesvolle productnaam. Andere bedrijven waren hierom genoodzaakt andere namen te verzinnen. Zo kwam Toshiba met de naam ‘The Walky’ en Panasonic met ‘MiJockey’. Vanaf 1982 verscheen de ‘Compact Disc’ (cd-rom) op de markt. Sony erkende dat de cd-rom een belangrijke speler kon worden, en nam direct een patent op draagbare Cd-spelers. Vanaf 1983 werden naast apparaten die cassettebandjes afspeelden ook draagbare muziekapparaten geproduceerd die cd’s afspeelden. De beste jaren kenden de draagbare cassettespelers tussen 1987 en 1997. Mensen gebruikten de walkman voor vermaak en sport en wereldwijd werden er vanaf 1979 200 miljoen walkmans verkocht die cassettebandjes afspeelden.


Het einde van de Walkman


De meeste jonge mensen zullen hun schouders ophalen als hen gevraagd wordt naar de Walkman. Na de opkomst van nieuwere technologieën, zoals de Mini Disc en de mp3, verdween deze namelijk langzaamaan van het toneel. In oktober van het jaar 2010 zette hakte Sony de knoop door: de productie van de Walkman werd helemaal stopgezet.

Bronnen

electronica.infonu.nl Nostalgie walkman

apparata.nl Geschiedenis Sony walkman

wikipedia.org Walkman

Afbeeldingen

wikimedia.org Thinktank, foto Birmingham Museums Trust

wikimedia.org Original Sony Walkman, foto Binarysequence

Landen: 

Tijdperken: 

Onderwerpen: 

Geschiedenis Magazine 4

Het komende nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 30 mei. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen. 

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!

Jan van Schaffelaar

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Geschiedenis magazine 3 van 2024 nu in de winkel

Het derde nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief.