Geen afbeelding beschikbaar

ORBIS: Routeplanner van de oudheid

Archeologen en historici zetten steeds meer projecten op om het leven in de Romeinse tijd meer inzichtelijk te maken. Eerder verscheen er al een volledig 3D model van het oude Rome, en nu bestaat er ook een online routeplanner voor de Romeinse oudheid. Voortaan kun je dus met je computer berekenen hoe je reis er ongeveer 2.000 jaar geleden uit gezien zou hebben.

ORBIS is een interactieve kaart van het Romeinse rijk omstreeks 200 na Christus. Het model van het programma omvat in totaal 751 bestemmingen, die bereikt kunnen worden via 84.631 kilometer aan verharde wegen of een van de in totaal 900 bekende zeeroutes. Naast het vertrekpunt en de bestemming kan de gebruiker ook kiezen welke transportmiddelen hij wil gebruiken, hoe veel de reis mag kosten en in welk jaargetijde hij zijn reis plaats laat vinden.Dat dit alles van grote invloed was op de duur van de reis, blijkt wel uit de resultaten.

Zo was een ruiter die in de oudheid van Lugdunum Cananefatium (Voorburg) naar Lutetia (Parijs) reisde in juli iets meer dan 6 dagen kwijt, terwijl hem dit in december maar liefst 16 dagen kostte. Tevens wordt al snel duidelijk dat een zeereis over het algemeen sneller was dan het reizen over land. Zo kon een koopman uit Londinium (Londen) met de bestemming Rome het beste per boot afreizen naar Zuid-Frankrijk, om vanuit daar door te steken naar de Middellandse zee, en hier opnieuw het ruime sop te kiezen richting Rome. Hiermee legde hij wel bijna 1.200 kilometer meer af dan de kortste landroute, maar die zou hem ruim twee maanden extra reistijd kosten.

ORBIS is ontwikkeld door een team wetenschappers van de Stanford universiteit, dat onder leiding staat van de historicus Walter Schneidel. In samenwerking met een groot aantal geografen, archeologen en historici is hij een aantal jaren bezig geweest aan de ontwikkeling van het programma. Hierbij werd onder andere gebruik gemaakt van satellietkaarten, weermodellen en oude Romeinse reisverslagen.

De routeplanner ORBIS is terug te vinden op de volgende website.

Zie daarnaast ook het bijzondere digitale 3D model van Rome in de oudheid.

Rubrieken: 

Tijdperken: 

Krupp

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 9 januari een abonnement.

colosseum

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 9 januari een abonnement.

Karel de Grote

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 9 januari een abonnement.

Kies jouw welkomstgeschenk

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!

bloed en spelen

Het komende nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 23 januari. 

Mensen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 9 januari een abonnement.