Rode Kruis bood geen hulp aan Joden
In de Joodse gemeenschap leven nog steeds zeer negatieve gevoelens over het Rode Kruis
Aldus Cees Breederveld, de directeur van het Nederlandse Rode Kruis. De internationale hulporganisatie laat een onafhankelijk onderzoek verrichten naar de eigen rol tijdens de Tweede Wereldoorlog. “Het Rode Kruis heeft op een afschuwelijke wijze afbreuk gedaan aan haar grondbeginselen”, aldus Breederveld. Het Rode Kruis bood namelijk geen hulp aan Joden.
In de jaren ’80 was er al een onderzoek gedaan naar de rol van het internationale Rode Kruis en het oordeel was vernietigend. Er werd geen medische zorg verschaft aan Joden in vernietigingskampen en de hulporganisatie werkte actief mee aan anti-Joodse maatregelen. Tijdens de oorlog bezochten hulpverleners van het Rode Kruis de kampen Auschwitz, Theresienstadt en Buchenwald, zonder medische assistentie te verlenen.
Ook ontsloeg het Rode Kruis medewerkers van Joodse komaf en hield het zich aan de anti-Joodse bloedtransfusie maatregel. Aan het einde van de oorlog deed de organisatie ook weinig tot niets voor de opvang van Joodse slachtoffers. “''We willen de fouten die toen zijn gemaakt bespreekbaar maken’’, aldus Breederveld.
Het aangekondigde onderzoek moet uiterlijk over vijf jaar af zijn, als het Rode Kruis 150 jaar bestaat. Waarschijnlijk zal de studie uitgevoerd worden door het NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies. Ook leent het Rode Kruis aan het Joods Historisch Museum een cartotheek uit van de Joodse Raad tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hier staan veel gegevens in over Joodse slachtoffers, waaronder deportatiedata, baraknummers en beroepen. Deze historische bron is nog maar weinig bestudeerd.