Geen afbeelding beschikbaar

Schilderkunst van Rafaël

Tekeningen van Rafaël en zijn school zijn een mijnenveld voor kenners op het gebied van de tekenkunst.

Het Teylers Museum in Haarlem heeft een drietal tekeningen van schilder Rafaël ontdekt. De tekeningen werden aanvankelijk toegekend aan een leerling van de schilder, maar blijken nu van hemzelf te zijn. Rafaël was een van de meest spraakmakende schilders tijdens de Renaissance. Hij schilderde onder andere in opdracht van de paus en vormde een inspiratiebron voor veel latere schilders.

Rafaël Santi werd op 6 april 1483 geboren in het Italiaanse plaatsje Urbino. Hij leerde schilderen van zijn vader, die zelf schilder was aan het hof van een Italiaanse prins. Rafaël ging in 1499 op jonge leeftijd in de leer bij de bekende Renaissance schilder, Pietro Perugino. Zijn leermeester erkende al gauw zijn talent, en Rafaël kreeg belangrijke schilderklussen.

In 1504 trok Rafaël naar Florence, waar hij in aanraking kwam met de kunst van onder andere Leonardo da Vinci en Michelangelo Buonarotti. De schilderijen van deze kunstenaars maakten een grote indruk op Rafaël. Hij schilderde zelf ook in deze periode, en zijn kunstwerken werden door zijn omgeving sterk gewaardeerd.

Rafaël zijn grote doorbraak kwam echter toen hij in 1509 door Paus Julius II werd aangesteld om de pauselijke residentie te schilderen. In dezelfde tijd dat Michelangelo de Sixtijnse Kapel beschilderde, maakte Rafaël de School van Athene in de pauselijke vertrekken. Dit was een serie fresco’s waarin Rafaël een eerbetoon leverde aan de Griekse filosofen Socrates, Plato en Aristoteles.

Na zijn pauselijke commissie ontving Rafaël meer commissies dan hij kon afwerken. Hij schakelde zijn eigen schilderleerlingen in om alle schilderklussen toch te kunnen doen. Rafaël maakte vooral christelijke kunstwerken. In zijn schilderijen beeldde hij passages uit de Bijbel uit, of schilderde hij Bijbelse figuren. Hij schilderde ook graag vrouwen, en werd door zijn tijdsgenoot Giorgio Vasari omschreven als een ‘ladies man’. Hij liet vaak dezelfde vrouwen modelleren om zo Bijbelse vrouwen te kunnen schilderen. Rafaël werd echter niet oud. Hij kreeg koorts, waarschijnlijk door een insectenbeet, en stierf op 37 jarige leeftijd op 6 april 1520.

Het Teylers Museum had zes schilderijen van Rafaël in haar bezit. Het Museum bezat tevens een drietal tekeningen die werden toegekend aan een leerling van Rafaël. Uit onderzoek blijkt nu dat de tekeningen niet van de leerling zijn, maar van de meester zelf.

Rubrieken: 

Partners: 

Landen: 

Personen: 

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Nu in de winkel

Het nieuwe nummer is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

nummer 1 van 2025

Het komende nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 23 januari. Neem vóór donderdag 9 januari een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen. 

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.