Simon Scarrow over de Romeinse invloed in Europa

“Het blijkt dat vrouwen mijn boeken ook graag lezen, wat ik niet had verwacht. Dat komt doordat ze de twee hoofdfiguren, Macro en Cato, erg waarderen.” Simon Scarrow is de auteur van het boek Onder de Adelaar, dat in april 2013 in Nederland werd uitgegeven. Op 7 juni spraken wij de bestsellerauteur tijdens een meet & greet in het Archeon.

Simon Scarrow werd in 1962 in Nigeria geboren. Hij verhuist in zijn jeugd regelmatig, omdat zijn vader bankier was en voor zijn beroep de hele wereld af reisde, voordat het gezin zich definitief in Groot-Brittannië vestigt. Al op jonge leeftijd is hij geïnteresseerd in het schrijven van boeken en korte verhalen, maar werkt na zijn studie eerst nog enkele jaren bij de belastingdienst. Hij keert vervolgens terug naar de University of East Anglia om zijn master in ‘creative writing’ te behalen, waarna hij les gaat geven als docent Engels en Geschiedenis.

Begin van Scarrow’s schrijf carrière en zijn inspiratie

Als docent schrijft hij verschillende teksten, waarvan sommige bijna gepubliceerd worden, maar telkens op het laatste moment afketsen. Voor Scarrow was het de bevestiging dat hij door moest zetten. Hij begon met het schrijven van een boek over de Romeinse tijd: “want daar was in de boekwinkel niet veel over te vinden. De boeken die er waren bleken meestal geschreven vanuit het perspectief van een generaal of een ander hooggeplaatst persoon. Ik wilde graag eens een boek lezen over het Romeinse leger, maar dan met een gewone Romeinse legionair in de hoofdrol.” Scarrow vindt de Romeinse tijd een erg belangrijke periode in de geschiedenis. 

Je kunt nauwelijks het Middellandse Zeegebied rondreizen zonder de Romeinse invloed te zien. Het is als het ware de basis van de Europese cultuur. Vroeger raakte ik al geïnteresseerd in de Romeinse tijd toen de serie I, Claudius op televisie kwam. Daarnaast had ik op school een aantal leraren Latijn die uitermate boeiend konden vertellen over de Romeinse tijd.

 

Onder de Adelaar

Romeinse soldaat, Macroandcato.com Romeinse soldaat, Macroandcato.com

Dit eerste boek, Onder de Adelaar, schreef Scarrow toen hij nog les gaf. Het was vooral voor zijn eigen plezier, maar hij besloot het aan te bieden bij uitgevers. Er waren pas drie hoofdstukken af en geen van de uitgevers naar wie hij zijn tekst stuurde was geïnteresseerd. Uiteindelijk was een literair agent bereid met Simon Scarrow samen te werken. Het boek moest eerst afgemaakt en verbeterd worden, maar uiteindelijk wist hij in 2000 bij de Britse uitgeverij Headline een deal te sluiten voor drie boeken. Inmiddels zijn sinds 2000 elf boeken verschenen in de serie rondom de Romeinse soldaten Macro en Cato. Over de rode draad in de boeken vertelt Scarrow: 

Het eindpunt ligt inderdaad al vast. Dat wordt het Vierkeizerjaar in Rome in 69 na Christus. Daar zullen Macro en Cato uiteindelijk terecht komen, maar wat er in de tussentijd gebeurt ligt nog open.

 

Publicatie in Nederland

Pas dertien jaar na de publicatie van het boek in Groot-Brittannië, werd het boek in Nederland uitgebracht. Scarrow verklaart: “Dat ligt vooral aan de uitgever. Mijn literair agent regelt dat soort zaken. Het is niet zo dat ik zelf ga zeggen ‘misschien is het een goed idee als we mijn boeken in dat en dat land uitbrengen.’ Nu was er interesse vanuit Nederland en uiteraard ben ik blij dat Onder de Adelaar nu hier is verschenen. Uitgevers weten inmiddels dat het ‘Sword and Sandals’ genre hier goed verkoopt.

Wat meehelpt met het succes is dat uit onderzoek onder lezers gebleken is dat een derde tot de helft van mijn lezers vrouw is.

 

Dat vind ik toch heel bijzonder voor een boek over Romeinse soldaten, maar het schijnt dat de karakters van Macro en Cato hen erg aanspreken.”

Replica van een Romeisne wachttoren bij Fort Vechten, Wikimedia Commons Replica van een Romeisne wachttoren bij Fort Vechten

Het schrijfproces van een nieuw boek

Het schrijven van een historische roman gaat uiteraard niet zomaar. “Er moet een middenweg gevonden worden tussen feiten en een spannend verhaal. Ik kan mijn lezers niet eindeloos bestoken met feitjes, het moet geen college worden, maar tegelijkertijd probeer ik wel zoveel mogelijk bij de werkelijkheid te blijven. Ik wijk eigenlijk alleen af van de historische feiten wanneer dat nodig is om het verhaal begrijpelijk te houden. Af en toe belt er dan een historicus die erop wijst dat er iets niet klopt in het verhaal, maar die begrijpt blijkbaar niet dat het om een verzonnen verhaal gaat dat op waargebeurde feiten berust.” Toch vertelt Scarrow even later dat historici ook behulpzaam kunnen zijn: “Voor sommige details van boeken heb ik wel contact met historici. Zo vertelde een historicus mij dat de Romeinen nooit meer dan drie dagen achter elkaar marcheerden. De trekdieren die de spullen moesten vervoeren hielden het niet langer vol. Het was dus niet voor niets dat de Romeinen zoveel legerkampen bouwden. Dat soort details zijn belangrijk voor het verhaal."

Dromen voor de toekomst

En een verfilming? Het blijkt dat hem al een keer een voorstel is gedaan voor een verfilming van één van zijn boeken: 

Door een Amerikaan van een grote Hollywood-studio die veel aan het verhaal zou gaan veranderen om het geschikt te maken voor een film. Er zou geen slavernij en moord worden getoond. Maar, hoe realistisch is het dan nog? De hoofdrol zou voor Jaden Smith zijn, het zoontje van de beroemde Will Smith. Toen heb ik het meteen afgezegd. Zie je het voor je, een zwarte Amerikaan die een Romeinse soldaat gaat spelen? Ik zou het hartstikke leuk vinden als er een film wordt gemaakt, maar dan wel door een Europese producent. Die hebben hier alleen geen budget voor.

 

Of er al plannen zijn om de overige boeken over Macro en Cato naar het Nederlands te vertalen, vertelt Scarrow: “Ik hoop het. Maar dat hangt helemaal af van de verkoopcijfers. Voorlopig ligt er een deal voor het eerste boek, maar ik hoop van harte dat de rest ook kan worden uitgebracht.”

Meer over het boek Onder de Adelaar vind je in onze rubriek Swords and Sandals. Het boek ligt sinds april 2013 in de winkel.

<h3>Afbeeldingen</h3>
<p>Catoandmacro.com, <a href="http://catoandmacro.com/downloads/">Eagle</a></p>
<p>Wikimedia Commons, <a href="http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Romeinse_wachttoren_fort_vechten_... wachttoren Fort Vechten</a></p>
<p> </p>
<h3>Bestel het boek hier</h3>
<p> </p>
<p><!-- Educatheek.nl product widget voor isgeschiedenis.nl--></p>
<style>
<!--/*--><![CDATA[/* ><!--*/

<!--/*--><![CDATA[/* ><!--*/

<!--/*--><![CDATA[/* ><!--*/

<!--/*--><![CDATA[/* ><!--*/

<!--/*--><![CDATA[/* ><!--*/

<!--/*--><![CDATA[/* ><!--*/
<!--
.ellement { width: 165px; float: left; margin: 5px; } .widgetlink { color: #000; font-family: Verdana; } .widgetprice { font-weight: bold; font-family: Verdana; color: #FF7F00; } .innerwidget { float: left; margin: 0 0 0 10px; width: 85px; } a.widgetlink { font-size: 11px; font-family: verdana } p.widgetprice { font-size: 11px; font-family: verdana }
-->
/*--><!]]]]]]]]]]]]><![CDATA[><![CDATA[><![CDATA[><![CDATA[><![CDATA[>*/

/*--><!]]]]]]]]]]><![CDATA[><![CDATA[><![CDATA[><![CDATA[>*/

/*--><!]]]]]]]]><![CDATA[><![CDATA[><![CDATA[>*/

/*--><!]]]]]]><![CDATA[><![CDATA[>*/

/*--><!]]]]><![CDATA[>*/

/*--><!]]>*/
</style><div id="widgetPreview" style="border: 1px solid #ccc; padding: 10px; width: 350px; background-color: #fff; z-index: 99;">
<div id="widgetPreviewContainer">
<div class="ellement"><a title="Onder de adelaar " href="http://www.athenaeum.nl/shop/details/Onder+de+adelaar/9789025370404" target="_blank"><img alt="Onder de adelaar " src="http://www.educatheek.nl/phpshop/shop_image/product/cb/9789025370404.jpg... align="left" border="0" /></a>
<div class="innerwidget"><a class="widgetlink" title="Onder de adelaar " href="http://www.educatheek.nl/Onder-de-adelaar-_197871.html/&amp;pref=1e2f312... target="_blank">Onder de adelaar </a>
<p class="widgetprice">€ 14.95</p>
<p><a href="http://www.athenaeum.nl/shop/details/Onder+de+adelaar/9789025370404" target="_blank"><img class="alignleft size-thumbnail wp-image-6968" alt="" src="http://www.isgeschiedenis.nl/wp-content/uploads/2012/02/isg-button4-150x... width="150" height="37" /></a></p>
</div>
</div>
</div>
<div style="clear: both;"> </div>
</div>
<p><!-- end of Educatheek.nl widget --></p>
<p> </p>

Rubrieken: 

Partners: 

Landen: 

Tijdperken: 

De wieg van de Zijderoute

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

cover GM3

Het extra dikke nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 18 april. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen. 

Vergeten D-Day: Italië, 1943

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Piet Hein

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.