Geen afbeelding beschikbaar

Slag om Okinawa in 1945

Wij werken volledig mee met het onderzoek van de Japanse autoriteiten

Aldus de Amerikaanse regering over de vermeende verkrachting van een Japans meisje door twee Amerikaanse soldaten op de eilandengroep Okinawa. De aanwezigheid van Amerikaanse soldaten op Okinawa heeft een lange geschiedenis. Zo waren er in de Tweede Wereldoorlog op Okinawa langdurige gevechten tussen de Amerikanen en de Japanners.

Na de Japanse aanval op Pearl Harbor in 1941 kwam het tot gevechten tussen de Japanners en de Verenigde Staten, die later onderdeel uit zouden maken van de Tweede Wereldoorlog. Hierbij kwam het tot meerdere militaire conflicten tussen beide landen. Eén van deze gevechten vond plaats op Okinawa en duurde van 1 april tot 21 juni 1945. Het was de eerste keer dat het leger van Japan zich profileerde door grootschalig gebruik te maken van kamikaze.

De strijd om het grootste eiland van Okinawa was van groot strategisch belang voor beide partijen. De Amerikanen waren namelijk van plan om het eiland – gelegen in het zuidoosten van Japan – te gebruiken als uitvalsbasis voor de verovering van de rest van Japan. Daar kwam nog bij dat de Japanse aanvoer van grondstoffen als olie en ijzererts ook via Okinawa verliep. Het Amerikaanse leger viel het eiland aan de noordkant met 60.000 soldaten aan en aanvankelijk verliep de invasie gemakkelijk. Maar de 32e divisie van het Japanse leger had zich ingegraven aan de zuidkant van het eiland en daar vonden grote gevechten plaats die begonnen op 6 april en pas eindigden op 21 juni.

De Amerikanen waren vooral verrast door de mate waarin de Japanners bereid waren zichzelf op te offeren. Kamikaze, het beruchte fenomeen waarbij Japanse soldaten zichzelf opbliezen en daarbij zoveel mogelijk vijandelijke slachtoffers maakten, liet een grote indruk achter. Er was geen andere slag in het Pacifisch gebied waarbij de Amerikanen zoveel verliezen leden. Toch waren de verliezen aan de kant van de Amerikanen relatief klein vergeleken met de verliezen aan de kant van de Japanners. Waar aan Amerikaanse zijde ongeveer 12.000 soldaten de dood vonden, vielen aan de kant van de Japanners meer dan 107.000 doden. De slag werd uiteindelijk gewonnen door de Amerikanen.

Na de oorlog is het Amerikaanse leger altijd aanwezig gebleven op het Japanse eiland. Het is niet de eerste keer dat de aanwezige troepen daar in opspraak raken. Zo werd er in 1995 en groep Amerikaanse soldaten schuldig bevonden aan de verkrachting van een 12-jarig Japans meisje.

<h3>Leestip</h3>
<!-- Educatheek.nl product widget voor isgeschiedenis.nl-->
<div id="widgetPreview" style="border: 1px solid #ccc; padding: 10px; width: 200px; background-color: #fff; z-index: 99;">
<div id="widgetPreviewContainer">
<div class="ellement"><a title="Slag bij Midway " href="http://www.educatheek.nl/Slag-bij-Midway-_57927.html/&amp;pref=1e2f312e800" target="_blank"><img src="http://www.educatheek.nl/phpshop/shop_image/product/cb/9789031502295.jpg... alt="Slag bij Midway " align="left" border="0" /></a>
<div class="innerwidget"><a class="widgetlink" title="Slag bij Midway " href="http://www.educatheek.nl/Slag-bij-Midway-_57927.html/&amp;pref=1e2f312e800" target="_blank">Slag bij Midway </a><br />
<p class="widgetprice">€ 14.99</p>
</div>
</div>
</div>
<div style="clear: both;"> </div>
</div>
<!-- end of Educatheek.nl widget -->

Rubrieken: 

Partners: 

Landen: 

Tijdperken: 

Vergeten D-Day: Italië, 1943

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

GM 2 cover - nu in de winkel

Het tweede nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

De wieg van de Zijderoute

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Piet Hein

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!