stadhouder willem II

Stadhouder Willem II

Hij is de oudste zoon van Frederik-Hendrik, ‘de stedendwinger’, en wil net als zijn vader uitgroeien tot een groot generaal. Maar nog voordat zijn militaire loopbaan echt van de grond kan komen sluit de Republiek in 1648 een vredesverdrag met Spanje. Uit onvrede over de gevolgen hiervan pleegt hij in 1650 een staatsgreep. Stadhouder Willem II van Oranje werd geboren op 27 mei 1626.

Willem II van Oranje werd geboren op 27 mei 1626 te Den Haag. Hij was de oudste zoon van stadhouder Frederik-Hendrik, die vanwege zijn vele geslaagde belegeringen tijdens de Tachtigjarige Oorlog de bijnaam ‘de stedendwinger’ kreeg. In 1641 trad de 14-jarige Willem in het huwelijk met Maria Henriëtte Stuart, de oudste dochter van de Engelse koning Karel I.

Stadhouder tegen de Vrede van Münster

Evenals zijn succesvolle vader koesterde Willem ook militaire ambities. Zo voerde hij op 17-jarige leeftijd zijn eerste leger aan tijdens de Hinderlaag bij Bergen op Zoom in 1643. De jonge prins slaagde erin de Spanjaarden in de val te lokken en de slag te winnen, een daad die hem uiterst populair maakte bij het volk. In de periode hierna verzette Willem zich dan ook fel tegen een mogelijke vrede met Spanje, aangezien dit het einde van zijn militaire successen zou kunnen betekenen. Zijn protesten bleken echter tevergeefs, en in 1648 sloot de Republiek de Vrede van Münster.

Staatsgreep door stadhouder Willem II

Na de beëindiging van de Tachtigjarige Oorlog pleitte onder andere het gewest Holland voor het terugbrengen van het aantal soldaten in het leger van de Republiek. Willem weigerde dit echter te accepteren, omdat hij dit zag als een inbreuk op zijn machtsbasis. In juli 1650 pleegde de stadhouder daarom een staatsgreep en liet hij zijn politieke tegenstanders, ‘de Loevensteinse factie’, gevangen zetten.

Overlijden

Lang kon hij echter niet genieten van zijn nieuwe macht, want in oktober van datzelfde jaar raakte hij geїnfecteerd met de pokken. Willem II overleed een maand later, 6 november 1650, op 24-jarige leeftijd. Zijn enige zoon, de latere stadhouder Willem III, werd een week na zijn dood geboren.

Ook interessant: 

Rubrieken: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Onderwerpen: 

Vergeten D-Day: Italië, 1943

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Piet Hein

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!

GM 2 cover - nu in de winkel

Het tweede nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

De wieg van de Zijderoute

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.