Geen afbeelding beschikbaar

Stichting Anne Frankboom wordt opgeheven

De Stichting Support Anne Frank Tree stopt met bestaan. De stichting werd in 2007 opgericht toen de Gemeente Amsterdam de boom wilde kappen. De kastanje stond er al in de Tweede Wereldoorlog en werd beschreven in het dagboek van Anne Frank, toen zij ondergedoken zat in het Achterhuis aan de Keizersgracht. De boom is twee jaar geleden omgewaaid.

De boom, een witte paardekastanje, stond al sinds omstreeks 1850 aan de Keizersgracht. De kastanje kwam meermaals voor in het dagboek van Anne Frank. Het joodse meisje zat tijdens de Tweede Wereld ondergedoken in een verscholen ruimte in een pand aan de Keizersgracht. Ze kon niet naar buiten, en haar enige blik op de buitenwereld was uit het raam, vanwaar de boom goed te zien was.

Dagboek

Ze schreef in haar dagboek over de boom, en hoe ze aan de boom de seizoenen kon zien veranderen tijdens haar onderduiking. "Wij keken alle twee naar de blauwe hemel, de kale kastanjeboom aan wiens takken kleine druppeltjes schitterden, naar de meeuwen en de andere vogels die in hun scheervlucht wel van zilver leken”, schreef Anne Frank in haar dagboek. “Dat alles ontroerde en pakte ons alle twee zo, dat we niet meer konden spreken."

Verrot

In 2006 was de toen 27 ton wegende kolos volgens een onderzoek echter al voor 42% verrot. Het hout werd verteerd door tonder– en honingzwammen, schimmelsoorten die als parasieten op bomen leven. Het stadsdeel Centrum Amsterdam kondigde in 2006 aan de boom uit veiligheidsoverwegingen te willen kappen. De particuliere eigenaar had in maart dat jaar al een kapvergunning gekregen van de gemeente. Enkele buurtbewoners en de Bomenstichting waren fel tegen het omzagen van de boom. Ze richtten in 2007 de Stichting Support Anne Frank Tree op om de kap tegen te gaan.

Omgewaaid

In november dat jaar bepaalde de rechtbank dat de boom niet gekapt mocht worden. Wel moest er een constructie komen om de boom overeind te houden. Toen de boom in 2008 werd gestut, voorspelden experts dat de boom tussen de 5 en 15 jaar overeind zou blijven. Tijdens een windvlaag in augustus 2008 begaf de boom het echter al. Tegen die tijd had de Anne Frank Stichting al veel stekjes van de boom geplant. 150 daarvan staan geplant in het Amsterdamse Bos, en veel scholen in Europa hebben hun eigen Anne Frankboom. Twee jaar na de val van de boom meldt de Stichting Support Anne Frank Tree dat het stopt met bestaan.

 

Rubrieken: 

Landen: 

Personen: 

Kies jouw welkomstgeschenk

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!

vrouw amerika

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 9 januari een abonnement.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

colosseum

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 9 januari een abonnement.

bloed en spelen

Het komende nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 23 januari. 

Mensen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 9 januari een abonnement.