Strijd om Sinaï in 1973
In 1973 vocht Egypte in de Sinaïwoestijn tegen Israël in de Jom Kipoeroorlog. De Egyptenaren wonnen hiermee Sinaï terug, dat sinds 1967 in handen was van Israël.
Zesdaagste Oorlog
In 1967 brak de Zesdaagse Oorlog uit, waarin Israël tegen de Arabische buurlanden Syrië, Jordanië en Egypte vocht. Hierbij veroverde Israël grote gebieden, waaronder de Gazastrook en ook het schiereiland Sinaï. De Israëli’s kwamen na de Zesdaagse Oorlog als overwinnaars naar voren en er heerste een grote wrok onder de verslagen Arabieren. In Egypte werd dit sentiment versterkt omdat Israël weigerde om te onderhandelen over de teruggave van Sinaï. De Egyptische president Anwar Sadat besloot zijn land hierop voor te bereiden op een oorlog. Syrië toonde zich eveneens bereidwillig voor dit plan, met name omdat de Syrische president Hafiz al-Assad zijn militaire macht wilde vergroten.
Operatie Badr
Op 6 oktober 1973 begon de Egyptische aanval met Operatie Badr. De Egyptenaren brachten ongeveer 700.000 soldaten op de been, die werden versterkt met 1.700 tanks en 400 vliegtuigen. De aanval begon met een groot luchtoffensief waarbij Egyptische vliegtuigen Israëlische vliegbases aanvielen. Daarna staken de Egyptische infanterie en de tanks het Suezkanaal over naar Sinaï. Tegelijkertijd viel Syrië Israël aan vanuit de Golanhoogten. Binnen een week begonnen de Israëli’s echter een tegenoffensief, waarbij Syrië en Egypte werden teruggedreven. Hoewel de Egyptische aanval uiteindelijk onsuccesvol was, spraken Egypte en Israël af dat Sinaï in Egyptische handen bleef.
Op de foto zien we Egyptische soldaten en militaire vrachtwagens het Suezkanaal oversteken.
Lees meer over de Jom Kipoeroorlog.
Afbeelding
- Wikimedia Commons: Bridge Crossing