grenzen van israel

Grenzen van Israël vanaf de onafhankelijkheidsverklaring in 1948

Sinds de onafhankelijkheidsverklaring van Israël op 14 mei 1948 zijn de grenzen van het land meerdere malen veranderd, voornamelijk door een aantal grote conflicten. De vastgestelde grenzen voor de nieuwe staat Israël werden door deze conflicten meerdere malen verlegd. Tegenwoordig zijn de grenzen van Israël vooral bekend vanwege de door hen gebouwde barrière rondom de Westelijke Jordaanoever. Hieronder meer over dit nog altijd controversiële onderwerp.

Grenzen in het V.N. verdelingsplan en de Arabisch-Israëlische oorlog van 1948

Grenzen van IsraelAl voor de onafhankelijkheidsverklaring van Israël was er sprake van conflict tussen Joden en Arabieren in het gebied van Palestina. Dit conflict kan het best als een burgeroorlog beschreven worden. De Verenigde Naties probeerden het conflict te voorkomen door middel van een verdelingsplan. Dit plan werd geaccepteerd door het Joodse Agentschap (Jewish Agency for Israel), maar geweigerd door leiders van omliggende Arabische staten zoals Jordanië, Egypte, Syrië en Libanon. Kort daarop (15 mei 1948) vielen de legers van deze staten het piepjonge Israël binnen, waardoor wat voorheen als burgeroorlog gezien kon worden nu werd verheven tot een conventionele oorlog. De staat Israël verkeerde in oorlog met al haar aangrenzende landen. Dit conflict staat beter bekend als de Arabisch-Israëlische oorlog van 1948. Hoewel de situatie in eerste instantie penibel was voor Israël, keerden de kansen. In juli 1949 sloten zij een wapenstilstand met hun laatste vijand, Syrië. De grenzen van Israël werden aanzienlijk verlegd en de staat Israël was een stuk groter geworden dan oorspronkelijk het plan was geweest in het V.N. verdelingsplan.

Zesdaagse oorlog

Grenzen van Israël

Het volgende grootschalige conflict waarbij de grenzen van Israël verlegd werden, was de zesdaagse oorlog van 5 juni tot 10 juni 1967. In dit conflict streed Israël tegen Egypte, Jordanië en Syrië. Het conflict eindigde in een militaire zege voor Israël, dat gebieden van al haar tegenstanders in bezit nam. Dit zijn de, vandaag de dag nog altijd bekende, Gaza Strook, Sinaï, Westelijke Jordaanoever en de Golanhoogten. De uitbreiding van het grondgebied van Israël is duidelijk te zien op deze afbeelding. De Sinaï, een groot gebied tussen Israël en Egypte, werd in 1978 teruggegeven aan Egypte. De zesdaagse oorlog leidde tot de bezetting van de Westelijke oever van de Jordaan, ofwel de befaamde ‘West Bank’. Vandaag de dag is dit nog altijd een gebied omringd door controverse. Dit door de Israëlische politiek van het bouwen van Joodse nederzettingen binnen het gebied, alsmede door de constructie van een barrière er omheen.

Westelijke Jordaanoever

De barrière rondom de Westelijke Jordaanoever, die nog niet compleet is, is waarschijnlijk het meest bekende beeld dat men heeft van de Israëlische grens. Muren, hekken en grensposten omcirkelen het gebied. Israël begon met de bouw van deze barrière in 2002, tijdens de tweede intifada. Israël legitimeert het bouwen van deze barrière door te stellen dat het dient om haar burgers te beschermen. Opponenten stellen juist dat het een manier voor Israël is om grond te annexeren en dat Israël op illegale wijze haar grenzen verlegt. Door dit te doen, zo stellen zij, schaadt Israël het vredesproces.

Bronnen

history.state.gov, Arab Israeli War

e-ir.info, What were the causes and consequences of the 1948 Arab Israeli War?

wikipedia.org, Arab-Israeli Conflict

britannica.com, Six-Day War

Afbeeldingen

V.N. verdelingsplan Palestina via wikimedia.org

Middle East Maps via dartmouth.edu

Ling.Nut via wikimedia.org

Joeskillet via wikimedia.org

Landen: 

Tijdperken: 

Onderwerpen: 

Meteen op de hoogte van de nieuwste historische verhalen!

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de de geschiedenis van Amsterdam.

Neem nu een abonnement en krijg schitterende cadeaus!

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. Het is gratis!

Ontdek Geschiedenis Magazine!