Domtoren

Top 5 van de hoogste kerktorens van Nederland

1. De Domtoren in Utrecht -112 meter

Domtoren

De Beeldenstorm in 1580 vernielde het interieur en een tornado in 1674 scheidde de kerk van de toren. Alsof deze beproevingen nog niet genoeg schade hadden aangericht, deed de economische malaise van de jaren 1830 het Utrechtse stadsbestuur bijna besluiten het gebouw af te breken.  Al deze tegenspoed ten spijt, bleef de Domtoren overeind staan. Sinds 1382 is de Domtoren het hoogste kerkgebouw van Nederland.  De toren meet 112,32 meter hoog en is voorzien van 13 luidklokken die bij elkaar 30.000 kilo wegen.

2. De Nieuwe Kerk in Delft – 109 meter

Nieuwe Kerk

Welk mooier graf kan een Nederlands vorst zich wensen dan het Praalgraf in de Nieuwe Kerk in Delft? Het kerkgebouw in de Prinsenstad heeft sinds 1496 de op een na hoogste toren van Nederland en de kerk herbergt het lichaam van Willem van Oranje. In navolging van de Vader des Vaderlands werden meerdere overledenen van het koningshuis bijgezet onder de vloer van de Nieuwe Kerk. Laatste in de rij was de in 2004 bijgezette Prins Bernard. Opmerkelijk, ook de minder koningsgezinde Hugo de Groot ligt begraven in de Nieuwe Kerk.

3. Onze Lieve Vrouwetoren in Amersfoort – 98 meter

Onze Lieve Vrouwetoren in Amersfoort

De Onze Lieve Vrouwetoren in Amersfoort is gemodelleerd naar de Domtoren. Met 98,33 meter is de Amersfoortse kerktoren dan wel minder hoog,  in rampspoed overtreft de Onze Lieve Vrouwetoren zijn Utrechtse tegenhanger.  Na zijn bouw in 1440 vernielden beeldenstormers grote delen van de Amersfoortse kerk. De protestanten gebruikten het kerkgebouw vervolgens voor andere doeleinden, bijvoorbeeld als opslagplaats voor buskruit en granaten.  In de lijn der verwachtingen veranderde een dodelijke explosie in 1787 de kerk in een ruïne. Overigens was de toren toen al vernietigd door een brand in 1651. Opgeknapt en gerestaureerd in 1806 kreeg het kerkgebouw meer waardering. De ‘Lange Jan’ fungeerde vanwege zijn hoogte en centrale ligging sinds 1900 als centraal punt in de landelijke Rijksdriehoekmeting.

4. Sint-Vituskerk in Hilversum – 98 meter

Sint-Vituskerk in Hilversum

De Sint-Vituskerk in Hilversum kent meer voorspoed in zijn geschiedenis. Het rooms-katholieke gebedshuis onderging tussen 2003-2010 een grondige restauratie en kent met een lengte van 98 meter de hoogste neogotische kerktoren van Nederland.  De bouw van de huidige Sint-Vituskerk in 1891 kwam tot stand dankzij de inzet van invloedrijke parochianen die met particulier geld een nieuw kerkgebouw uit de grond stampten. Dit bedehuis kwam te staan op dezelfde plaats als de oude Sint-Vituskerk, die  in 1781 was gewbouwd. De nieuwe Sint-Vituskerk, om de hoek van het Mediapark, geniet tegenwoordig bekendheid vanwege zijn uitstekende akoestiek. Om  deze reden vormt de kerk regelmatig het decor voor televisie-uitzendingen van kerstvieringen en herdenkingen.

5. Grote Kerk in Breda – 97 meter

Grote Kerk in Breda

Midden in het van oudsher katholieke Breda staat de protestantse Grote Kerk, ook wel Onze Lieve Vrouwekerk genoemd. Het gotische gebedshuis, gebouwd in 1547, herbergt de lichamen van de voorvaderen van de koninklijke familie in de Prinsenkapel. Behalve als mausoleum  doet de Grote Kerk dienst als trouwcentrum, concertgebouw, herkenningspunt, tentoonstellingsruimte én toeristische attractie. Kunst- en architectuurliefhebbers kunnen hun hart ophalen aan de gotische bouwstijl, zestiende-eeuwse gewelfschilderingen in de stijl van de Italiaanse meester Rafaël, een kerkorgel met vier manualen en een geelkoperen doopvont uit 1540. Eenmaal buiten kijken de Bredanaars  op naar een kerktoren van 97,3 meter hoog.

In samenwerking met De Openbare Ruimte

Bestelinformatie

Haarlem als Hollands JeruzalemHaarlem als Hollands Jeruzalem – De oorsprong van de toren van de Grote of St.-Bavokerk
Auteur: Thomas H. von der Dunk,
ISBN: 978-90-8704-622-4
Uitgever: Verloren
Prijs: €19,– 

Bestel Haarlem als Hollands Jeruzalem

 

Afbeeldingen:

Ook interessant: 

Landen: 

Tijdperken: 

Onderwerpen: 

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Nu in de winkel

Het nieuwe nummer is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!