moord frans ferdinand

Verkeerde afslag leidt tot de Eerste Wereldoorlog

De moordaanslag op aartshertog Franz Ferdinand, prins van Hongarije, wordt beschouwd als de directe aanleiding van de Eerste Wereldoorlog. Het Oostenrijks-Hongaarse Rijk gebruikte deze moord als het perfecte excuus om Servië de oorlog te verklaren. Beide landen hebben echter bondgenoten, die elkaar ook de oorlog verklaren, zodat Europa in twee oorlogvoerende delen wordt gesplitst: de centrale machten en de Entente.


Moordaanslag met bom


Dat had allemaal wellicht kunnen worden voorkomen als Ferdinand die dag niet was vermoord. Hij bezoekt Sarajevo in Servië op 28 juni. Die dag is van groot belang voor de Serviërs omdat dan de Eerste Slag van Kosovo wordt herdacht. De nationalisten vinden het onaanvaardbaar dat een Oostenrijkse hoogwaardigheidsbekleder juist op die dag zijn macht komt laten zien en een groep van zes mensen smeedt het plan om hem te doden. Een van hen probeert de auto van de aartshertog te vernietigen met een bom.


De verkeerde afslag


Deze aanslag mislukt omdat de bom van de auto valt. Enkele voetgangers raken gewond, maar de aartshertog en zijn vrouw blijven ongedeerd. Later die dag wil de aartshertog deze gewonden bezoeken. Onderweg neemt zijn auto een verkeerde afslag, waardoor hij naast Gavrilo Princip, een van de zes moordenaars, komt te rijden. Princip kan zijn geluk niet op, haalt snel de revolver uit zijn binnenzak en vuurt twee schoten af op de aartshertog en zijn vrouw voordat hij door omstanders kan worden overmeesterd. Ferdinand sterft op weg naar het ziekenhuis en nauwelijks een maand later begint de Eerste Wereldoorlog.


Over het boek


Bovenstaande blunder is afkomstig uit het boek ‘444 blunders die de geschiedenis (bijna) hebben veranderd‘ van Herman Boel bij Uitgeverij Lannoo. Wil je dit boek bestellen? Klik dan hier.

Ook interessant: 

Rubrieken: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Jan van Schaffelaar

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Nieuw-Guinea, 1942: de bloedige strijd om de Kokoda-trail

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.