moord frans ferdinand

Verkeerde afslag leidt tot de Eerste Wereldoorlog

De moordaanslag op aartshertog Franz Ferdinand, prins van Hongarije, wordt beschouwd als de directe aanleiding van de Eerste Wereldoorlog. Het Oostenrijks-Hongaarse Rijk gebruikte deze moord als het perfecte excuus om Servië de oorlog te verklaren. Beide landen hebben echter bondgenoten, die elkaar ook de oorlog verklaren, zodat Europa in twee oorlogvoerende delen wordt gesplitst: de centrale machten en de Entente.


Moordaanslag met bom


Dat had allemaal wellicht kunnen worden voorkomen als Ferdinand die dag niet was vermoord. Hij bezoekt Sarajevo in Servië op 28 juni. Die dag is van groot belang voor de Serviërs omdat dan de Eerste Slag van Kosovo wordt herdacht. De nationalisten vinden het onaanvaardbaar dat een Oostenrijkse hoogwaardigheidsbekleder juist op die dag zijn macht komt laten zien en een groep van zes mensen smeedt het plan om hem te doden. Een van hen probeert de auto van de aartshertog te vernietigen met een bom.


De verkeerde afslag


Deze aanslag mislukt omdat de bom van de auto valt. Enkele voetgangers raken gewond, maar de aartshertog en zijn vrouw blijven ongedeerd. Later die dag wil de aartshertog deze gewonden bezoeken. Onderweg neemt zijn auto een verkeerde afslag, waardoor hij naast Gavrilo Princip, een van de zes moordenaars, komt te rijden. Princip kan zijn geluk niet op, haalt snel de revolver uit zijn binnenzak en vuurt twee schoten af op de aartshertog en zijn vrouw voordat hij door omstanders kan worden overmeesterd. Ferdinand sterft op weg naar het ziekenhuis en nauwelijks een maand later begint de Eerste Wereldoorlog.


Over het boek


Bovenstaande blunder is afkomstig uit het boek ‘444 blunders die de geschiedenis (bijna) hebben veranderd‘ van Herman Boel bij Uitgeverij Lannoo. Wil je dit boek bestellen? Klik dan hier.

Ook interessant: 

Rubrieken: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Nu in de winkel

Het nieuwe nummer is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Leidens Ontzet 450 jaar geleden

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Voor de leeuwen! Dierengevechten in de oudheid

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.

Wat merkten Nijmegenaren van Market Garden?

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.

Special: Operatie Market Garden | 80 jaar geleden

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.