Gravure uit het boek Ongeluckige voyagie, van't schip Batavia, 1647. (Wikimedia Commons)

VOC-schip de Batavia

Op een eilandje voor de Australische kust hebben archeologen de resten gevonden van vijf opvarenden van VOC-schip Batavia. Op 29 oktober 1628 voer het schip vanaf Texel uit naar Nederlands-Indië, maar het liep in 1629 bij Australië op de klippen. De gevonden opvarenden zijn waarschijnlijk vlak na de scheepsramp in een gezamenlijk graf te rusten gelegd. Hoe verliep de noodlottige reis van de Batavia?

Samenzwering en muiterij

De opperkoopman op het nieuwgebouwde VOC-schip Batavia was Francois Pelsaert. Onder hem stonden schipper Adriaan Jacobszoon en onderkoopman Jeronimus Corneliszoon. Tussen Pelsaert en Jacobszoon boterde het echter niet. Bij Jacobszoon was het idee ontstaan om de Batavia te kapen. Hij haalde Corneliszoon over om aan de muiterij mee te werken. Op het schip was voldoende goud en zilver aanwezig om de kapers een goed leven op een onbekende locatie te verschaffen.

De Batavia loopt op de klippen

Voordat zij dit plan konden uitvoeren, liep de Batavia op 4 juni 1629 vast op een koraalrif ten westen van Australië. Van de 322 opvarenden wisten ongeveer 280 een nabijgelegen eiland te bereiken. Pelsaert en Jacobszoon besloten met een paar bemanningsleden in de reddingsboot naar Batavia, het huidige Jakarta, te varen. De reis duurde 33 dagen en wonderbaarlijk genoeg overleefde alle opvarenden de tocht.

Jeronimus Corneliszoon op het eiland

Pelsaert werd direct teruggestuurd naar de overige overlevenden nabij het scheepswrak van de Batavia, waar Corneliszoon de leiding had gekregen over de achtergebleven groep drenkelingen. Hij was echter nog steeds van plan om een nieuw leven te beginnen met het goud en zilver van de Batavia. Ondertussen werd iedereen op het eiland die hem in de weg stond uit de weg geruimd. In totaal werden in de twee maanden op het eiland minstens 110 mensen vermoord.

Pelsaert verslaat de muiters

Twee maanden nadat hij de groep had achtergelaten, kwam Pelsaert terug bij de drenkelingen. Een groep soldaten die op een ander eiland was achtergebleven, had weerstand kunnen bieden aan de muiters. Zij konden Pelsaert tijdig waarschuwen voor de groep van Corneliszoon. Pelsaert was op zijn hoede en de bende werd gevangen genomen. Corneliszoon werd samen met een aantal handlangers ter dood veroordeeld. Uiteindelijk overleefden slechts 68 mannen, 7 vrouwen en 2 kinderen de scheepsramp van de Batavia.

Afbeelding:

Gravure uit het boek Ongeluckige voyagie, van't schip Batavia, door Jan Janszoon naar de dagboeken van Francois Pelsaert, 1647. [Public Domain via Wikimedia Commons]

Meer weten

Meer lezen over: 

Tijdperken: 

Inhoudelijke tags: 

Neem nu een abonnement en krijg schitterende cadeau's!

En mis nooit meer de mooiste historische verhalen!