Portret van kamerlid Josef van Schaik. Bron: Nationaal archief, fotocollectie Elsevier.

Voorzitter van de Tweede Kamer in 1937

Nadat Gerdi Verbeek na zes jaar besloot te stoppen als voorzitter van de Tweede Kamer is Anoucka van Miltenburg (VVD) verkozen tot nieuwe voorzitter. Miltenburg kwam na drie stemronden als winnaar uit de bus, nadat twee andere Kamerleden zich ook kandidaat hadden gesteld voor de functie. De procedure om Kamervoorzitter te worden zag er vroeger anders uit.

Koning(in) als voorzitter

Vanaf de instelling van de Tweede Kamer in 1815 tot 1983 was de koning of koningin degene die de laatste stem had in het kiezen van de voorzitter van de Tweede Kamer. In die tijd werd de voorzitter ook slechts voor de duur van één jaar benoemd. De procedure ging als volgt: de Tweede Kamer stelde na Prinsjesdag een lijst op van drie kandidaten voor het voorzitterschap. Over elke van de drie kandidaten werd afzonderlijk gestemd. De kandidaat die door de meeste leden van de Tweede Kamer geschikt werd geacht, kwam bovenaan het lijstje. Deze kandidaat werd door de koning of koningin overigens altijd tot Kamervoorzitter gekozen. De rol van de Kroon was dus meer symbolisch van aard.

De kamer kiest

In 1983 veranderde de procedure rondom de verkiezing van de Voorzitter van de Tweede Kamer. Vanaf dat jaar werd in de Grondwet opgenomen dat de Kamer zelf een voorzitter koos. Ook werd bij deze wijziging in de Grondwet bepaald dat een Kamervoorzitter niet voor één jaar maar voor een gehele kabinetsperiode, dus voor vier jaar, werd geïnstalleerd. Nog steeds moet een kandidaat de absolute meerderheid behalen tijdens de stemming.

Josef van Schaik

Op de foto hierboven zien we Kamervoorzitter Josef van Schaik. Hij was twee periodes Kamervoorzitter. Eerst van 1929 tot 1933, en later van 1937 tot 1948. Hij was lid van de Rooms-Katholieke Staats Partij (RKSP) die in 1945 verder ging als de Katholieke Volks Partij (KVP). Deze partij ging in 1980 op in het CDA.

Afbeelding

Ook interessant: 

Rubrieken: 

Landen: 

IJsbeerverhalen uit het Behouden Huys - Nova Zembla, 16de eeuw

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Jan van Schaffelaar

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Geschiedenis Magazine 4

Het komende nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 30 mei. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen. 

Nieuw-Guinea, 1942: de bloedige strijd om de Kokoda-trail

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Olympias, moeder van Alexander de Grote

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.