Vrede van Rijswijk

Vrede van Rijswijk

Rijswijk 1697 – Negen jaar lang voert Frankrijk oorlog tegen Nederland, Engeland, Spanje en het Heilige Roomse Rijk. De schatkist van de Franse koning Lodewijk XIV is leeg en meer dan 2 miljoen van zijn onderdanen komen om van de honger. Op 20 september 1697 maakt de Vrede van Rijswijk een einde aan deze Negenjarige oorlog.

Gedurende de 17de eeuw wisten de Franse koningen hun grondgebied aanzienlijk uit te breiden. Na een reeks succesvolle oorlogen werden onder andere Franche-Comté, de Elzas en grote delen van de Zuidelijke Nederlanden toegevoegd aan het Franse koninkrijk. Aan het eind van de zeventiende eeuw maakten de overige Europese mogendheden zich grote zorgen om de Franse uitbreidingsdrang. In 1686 organiseerden Spanje, Zweden en het Heilige Roomse Rijk zich in de Liga van Augsburg om verdere Franse veroveringen te voorkomen. Maar ondanks de waarschuwingen wilde de Franse Koning Lodewijk XIV zijn grondgebied toch nog verder uitbreiden.


Het beste van IsGeschiedenis in je inbox? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief! Helemaal niks missen? Volg ons op Facebook!


Grote Alliantie

In 1688 veroverde hij de Palts, een van de belangrijkste keurvorstendommen binnen het Heilige Roomse Rijk. De Liga van Augsburg kwam hierop direct in actie en verklaarde Frankrijk de oorlog. Een jaar later voegden ook Engeland en de Republiek der Nederlanden, beiden bestuurd door de Nederlandse koning-stadhouder Willem III, zich bij het anti-Franse bondgenootschap. Gedurende de Negenjarige oorlog wisten deze Europese mogendheden, die zich voortaan ‘De Grote Alliantie’ noemden, Frankrijk definitief te verslaan. 

Vredesonderhandlingen in Rijswijk

De vredesonderhandelingen begonnen al in mei 1697, maar verliepen uiterst moeizaam. Niet alleen de verdeling van het grondgebied zorgde voor problemen, ook de diplomatieke protocollen leverden veel discussie op. De onderhandelaars konden het maar niet eens worden over de volgorde waarin de diplomaten aan zouden komen bij het Huis ter Nieuburch, waar de vrede getekend zou worden. Uiteindelijk werd er een compromis gesloten door steeds twee koetsen naast elkaar te laten rijden. Hiervoor moest wel de toegangspoort van het paleis afgebroken worden.

Op 20 september 1697 werd eindelijk de Vrede van Rijswijk getekend en kwam er een einde aan de Negenjarige oorlog. Heel lang zou de vrede echter niet duren. In 1700 overleed de Spaanse Koning Karel II zonder kinderen na te laten en een jaar later begon de Spaanse Successieoorlog.

Rubrieken: 

Landen: 

Personen: 

Bekijk het gehele programma van de Week van de Koloniale Geschiedenis met thema ‘Aan het Werk’.