Vrede van Rijswijk

Vrede van Rijswijk

Op 20 september 1697 maakte de Vrede van Rijkswijk een einde aan de Negenjarige oorlog. Frankrijk voerde negen jaar oorlog tegen de Republiek der Nederlanden, Engeland, Spanje en het Heilige Roomse Rijk. De Franse koning Lodewijk XIV moest noodgedwongen onderhandelen voor vrede. Zijn schatkist was leeg en meer dan 2 miljoen van zijn onderdanen kwamen om van de honger. 

Gedurende de 17de eeuw wisten de Franse koningen hun grondgebied aanzienlijk uit te breiden. Na een reeks succesvolle oorlogen werden onder andere Franche-Comté, de Elzas en grote delen van de Zuidelijke Nederlanden toegevoegd aan het Franse koninkrijk. Aan het eind van de zeventiende eeuw maakten de overige Europese mogendheden zich grote zorgen om de Franse uitbreidingsdrang. In 1686 organiseerden Spanje, Zweden en het Heilige Roomse Rijk zich in de Liga van Augsburg om verdere Franse veroveringen te voorkomen. Maar ondanks de waarschuwingen wilde de Franse Koning Lodewijk XIV zijn grondgebied toch nog verder uitbreiden.


Het beste van IsGeschiedenis in je inbox? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief! Helemaal niks missen? Volg ons op Facebook!


Grote Alliantie

In 1688 veroverde hij de Palts, een van de belangrijkste keurvorstendommen binnen het Heilige Roomse Rijk. De Liga van Augsburg kwam hierop direct in actie en verklaarde Frankrijk de oorlog. Een jaar later voegden ook Engeland en de Republiek der Nederlanden, beiden bestuurd door de Nederlandse koning-stadhouder Willem III, zich bij het anti-Franse bondgenootschap. Gedurende de Negenjarige oorlog wisten deze Europese mogendheden, die zich voortaan ‘De Grote Alliantie’ noemden, Frankrijk definitief te verslaan. 

Vredesonderhandlingen in Rijswijk

De vredesonderhandelingen begonnen al in mei 1697, maar verliepen uiterst moeizaam. Niet alleen de verdeling van het grondgebied zorgde voor problemen, ook de diplomatieke protocollen leverden veel discussie op. De onderhandelaars konden het maar niet eens worden over de volgorde waarin de diplomaten aan zouden komen bij het Huis ter Nieuburch, waar de vrede getekend zou worden. Uiteindelijk werd er een compromis gesloten door steeds twee koetsen naast elkaar te laten rijden. Hiervoor moest wel de toegangspoort van het paleis afgebroken worden.

Op 20 september 1697 werd eindelijk de Vrede van Rijswijk getekend en kwam er een einde aan de Negenjarige oorlog. Heel lang zou de vrede echter niet duren. In 1700 overleed de Spaanse Koning Karel II zonder kinderen na te laten en een jaar later begon de Spaanse Successieoorlog.

Rubrieken: 

Landen: 

Personen: 

IJsbeerverhalen uit het Behouden Huys - Nova Zembla, 16de eeuw

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Olympias, moeder van Alexander de Grote

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Geschiedenis magazine 3 van 2024 nu in de winkel

Het derde nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Nieuw-Guinea, 1942: de bloedige strijd om de Kokoda-trail

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Het ‘sterrenkamp’ in Bergen-Belsen

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.