Zangeres Miriam Makeba – biografie van Mama Africa
De Zuid-Afrikaanse zangeres Miriam Makeba werd wereldberoemd met hits als Pata Pata en The Click Song. Op 4 maart 2013 wordt ze door Google geëerd met een speciale Google Doodle op de homepage van de online zoekmachine. Volgens Nelson Mandela gaf haar muziek ‘een machtig gevoel van hoop’ aan Zuid-Afrika. Omdat ze de bekendste Zuid-Afrikaanse zangeres was kreeg ze de bijnaam ‘Mama Africa’.
Miriam Makeba werd op 4 maart 1932 geboren in Johannesburg. Haar vader was een Xhosa, een volksstam in Zuid-Afrika waar Nelson Mandela ook van afstamt. Haar moeder was een traditionele geneesvrouw. Twee weken na de geboorte van Miriam Makeba werd haar moeder gearresteerd en opgesloten in de gevangenis vanwege het illegaal verkopen van Umqombothi, een Afrikaanse biersoort. Daardoor bracht Makeba de eerste maanden van haar leven door in de cel. Op jonge leeftijd zong ze al in koren. Rond haar twintigste levensjaar maakte Makeba deel uit van de Zuid-Afrikaanse jazzgroep The Manhattan Brothers. Na enkele jaren verruilde ze deze groep voor The Skylarks, een vrouwengroep die jazz combineerde met traditionele Zuid-Afrikaanse zang.
Pata Pata
In Zuid-Afrika werd Makeba bekend in 1956, toen haar nummer Pata Pata een grote hit werd en op alle radiostations te horen was. Ze speelde in 1959 een rol in de anti-apartheid documentaire Come Back, Africa van filmmaker Lionel Rogosin. De film maakte een grote indruk en Rogosin maakte het Makeba mogelijk naar Italië te reizen voor de première van de documentaire. Tevens maakte ze in dat jaar haar televisiedebuut in de Verenigde Staten als gast in The Steve Allen Show. Toen ze in 1960 terug wilde naar Zuid-Afrika bleek haar paspoort echter te zijn geblokkeerd.
President Kennedy
Drie jaar later werd ook haar Zuid-Afrikaanse staatsburgerschap en het recht om naar Zuid-Afrika te reizen ingetrokken, nadat ze bij de Verenigde Naties was geweest om tegen apartheid te pleiten. Ze kreeg echter al snel paspoorten aangeboden van Guinee, Ghana en zelfs België. Uiteindelijk had ze gedurende haar leven paspoorten van negen verschillende landen. Ondertussen had ze een contract getekend bij de Amerikaanse platenmaatschappij RCA Victor. In 1962 mocht ze met Harry Belafonte komen zingen op het verjaardagsfeest van president John F. Kennedy. Ze was in eerste instantie niet van plan om te gaan, omdat ze zich ziek voelde, maar de president wilde haar zo graag ontmoeten dat hij een auto liet komen om haar op te halen.
Wereldhit
Makeba werd steeds bekender in de VS en won in 1966 een Grammy Award voor het album An Evening With Belafonte/Makeba, met liedjes over apartheid. Haar Zuid-Afrikaanse hit Pata Pata werd in 1967 opnieuw uitgebracht in de Verenigde Staten en groeide uit tot een wereldwijde hit. Ondertussen bleef ze zich inzetten tegen de apartheid. In 1990 kwam de apartheid ten einde en werd ze door Nelson Mandela aangespoord om terug te keren naar Zuid-Afrika, waar ze nog vele platen maakte en een nationale heldin werd. Tijdens haar tournees deed ze meerdere keren Nederland aan. Ze trad voor het laatst op in Nederland in mei 2008 en gaf haar allerlaatste concert op 10 november 2008 in Italië. Na afloop stierf ze op 76-jarige leeftijd aan een hartaanval.
Bronnen
- Volkskrant.nl, Miriam Makeba – Mama Africa (…), 10 november 2008
- Biographies, Miriam Makeba (…)
- Allmusic.com, Miriam Makeba (…)
- The Guardian, Miriam Makeba: defining voice of world music (…)