Zeemacht in Holland en Zeeland in de zestiende eeuw

In 1609, het begin van het Twaalfjarig Bestand, beschikte de Republiek over een volwaardige zeemacht met een eigen identiteit. Peter Sigmond beschrijft de ontwikkeling van deze zeemacht beginnend met de Habsburgse vloot van Karel V. Na de turbulente beginjaren van de Opstand verplaatste de strijd op het water zich van de binnenwateren via de Vlaamse kust naar de Atlantische oceaan.

Zeemacht in de zestiende eeuw

De vloot groeide mee hoewel de ‘autonome’ zeegewesten Holland en Zeeland naast gemeenschappelijke vooral ook eigen belangen nastreefden. In het boek zijn twee authentieke scheepsjournalen van vlooteskaders uit 1544 en 1602 opgenomen.

Zij nemen de lezer mee aan boord en tonen de grote logistieke inspanningen nodig om een vlooteskader uit te rusten. Ook kaarten, tapijten, liedteksten, prenten en schilderijen worden als historische bron gebruikt en gepresenteerd. Het resultaat is een fraai geïllustreerde en helder geschreven synthese.


Bestel het boek

Zeemacht

Titel: Zeemacht in Holland en Zeeland in de zestiende eeuw
Auteur: J.P. Sigmond
ISBN: 9789087043490
Uitgever: Verloren
Prijs: € 38,-

 

 


 

Rubrieken: 

Partners: 

Landen: 

Personen: 

Meteen op de hoogte van de nieuwste historische verhalen!

75 jaar atoombom

Van 25 september 2020 t/m 17 januari 2021 toont Japanmuseum SieboldHuis de tentoonstelling ‘De bom. 75 jaar na Hiroshima en Nagasaki’. Wat zijn de gevolgen van de atoombom op de mensen en de omgeving?

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. Het is gratis!

Neem nu een abonnement en krijg schitterende cadeaus!

Ontdek Geschiedenis Magazine!