Sint en Piet wachten in 1967 op het vliegtuig naar Canada.

Zwarte Piet verboden in Canada

Na klachten over het racistische uiterlijk van de helpers van Sinterklaas heeft de organisatie van de intocht in het Canadese Vancouver besloten geen Zwarte Pieten meer toe te staan. Uiteindelijk is het hele evenement in 2011 maar afgelast, omdat de Nederlandse Canadezen ook geen interesse hadden in een viering zonder Zwarte Piet. Sinds de zeventiende eeuw zijn er in totaal meer dan 1 miljoen Nederlanders naar Canada geëmigreerd. En hoewel veel van hen zo goed als volledig opgingen in de Canadese samenleving, zijn er nog veel restjes van Nederlandse tradities te vinden. 

In 1609 kreeg de Brit Henry Hudson van de Vereenigde Oost-Indische Compagnie (VOC) opdracht om een westelijke doorgang naar Indië te vinden. Een nieuwe weg naar Azië ontdekte Hudson uiteindelijk niet, maar hij stuitte wel op de kust van Canada.

Migratiestromen

Niet lang nadat de ontdekkingen van Hudson in de Republiek bekend werden, besloot een aantal Nederlanders vanwege verschillende redenen ook de overtocht te maken. Zo hoopten rijke koopmannen een lucratieve bonthandel met Canada op te zetten, terwijl de meeste boeren vooral geïnteresseerd waren in meer landbouwgrond. Ook kolonisten die zich eerst ergens anders gevestigd hadden kwamen later alsnog naar Canada. Zo trok een grote groep Nederlandse Amerikanen eind achttiende eeuw naar het noorden, om zo de revolutionaire oorlog (1775-1783) in de Dertien Koloniën te ontvluchtten. De grootste migratiestroom vond uiteindelijk plaats tegen het einde van de negentiende eeuw, toen tienduizenden Nederlanders jaarlijks de oceaan overstaken om het westen van Canada te koloniseren.

Integratie

Volgens een volkstelling in 2006 wonen er inmiddels meer dan 1 miljoen Canadezen met een Nederlandse afkomst in Canada. Hiermee bedraagt het aantal Nederlandse Canadezen ruim 3 procent van de totale Canadese bevolking en is het een van de grootste minderheidsgroepen in het land. Maar ondanks deze grote aantallen waren er vrij weinig problemen met de integratie. De meeste Nederlanders vestigden zich in grote steden als Vancouver en Toronto, waardoor ze snel integreerden. Alleen op het gebied van religie blijven sommige Nederlandse Canadezen vasthouden aan hun eigen tradities. Zo zijn er een aantal Nederlandse kerkgenootschappen die gebaseerd zijn op de Hervormde of Calvinistische leer.

Sinterklaas

Naast religie blijven de Nederlandse Canadezen overigens ook qua feesten bij hun oude tradities. Zo wordt er al sinds 1985 een speciale Sinterklaasintocht georganiseerd in de Canadese stad Vancouver. Jaarlijks komen naar schatting meer dan 600 Nederlandse-Canadezen naar de haven van New Westminster om de Goedheiligman te verwelkomen. In december 2011 maakte het organiserend comité echter bekend dat Sinterklaas dit jaar niet vergezeld zou worden door zijn traditionele helpers. Het besluit werd genomen nadat de gekleurde bevolking van Vancouver protest had aangetekend tegen de aanwezigheid van Black Peter, ofwel Zwarte Piet, omdat dit personage gebaseerd zou zijn op racistische stereotypes.

“Deze Black Peter was een slaaf. Hij sloeg kinderen, was dom en sprak verschrikkelijk slecht Nederlands. Ik kan niet geloven dat ze zoiets toejuichen in New Westminster”, aldus Bernard Piprah, organisator van de jaarlijkse Black History Month in Vancouver. Niet veel later werd bekend dat de lokale Nederlandse Canadezen ook geen behoefte hadden aan een Sinterklaasintocht zonder Zwarte Piet. Aldus werd in 2011 besloten de Sinterklaasintocht van dat jaar af te blazen.

Afbeelding:

Leestips-Boeken

Titel: Nikolaas van Myra en zijn tijd
Auteur: A. Blom
ISBN: 9065500375
Uitgever: Verloren
Prijs: € 24,-







Titel: Een mijter zonder kruis. Sint-Nicolaas in de protestantse pers 1945-2000
Auteur: Jan de Bas
ISBN: 9789065507709
Uitgever: Verloren
Prijs: € 25,-






Titel: Nederlandse jaarfeesten en hun liederen door de eeuwen heen
Auteur: Marita Kruijswijk en Marian Nesse
ISBN: 9789065509338
Uitgever: Verloren
Prijs: € 20,-






Ook interessant: 

Rubrieken: 

Landen: 

Personen: 

Onderwerpen: 

Geschiedenis magazine 3 van 2024 nu in de winkel

Het derde nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!

Olympias, moeder van Alexander de Grote

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Het ‘sterrenkamp’ in Bergen-Belsen

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!