De man die de laatste guldens én de eerste euromunten ontwierp
Het is alweer twintig jaar geleden dat Nederland overstapte van de gulden naar de nieuwe euromunt. Dit was een grote verandering in het dagelijks leven; ook nu steeds meer mensen met de pin betalen kunnen we het ontwerp van de vertrouwde munten wel dromen. In één opzicht was het echter geen grote overgang: het portret van Beatrix op de laatste lichting guldens en de eerste euromunten werd ontworpen door dezelfde man: Bruno Ninaber van Eyben.
Het laatste ontwerp voor de gulden
Al sinds de middeleeuwen betaalde men in Nederland met de gulden, ook wel de florijn genoemd. Deze heeft veel verschillende vormen gehad en alle Nederlandse vorsten hebben erop gestaan. Toen koningin Beatrix in 1980 de troon besteeg was het haar beurt. Eerst kwam ze in een dubbelportret samen met haar moeder Juliana op de munt en in 1982 werden de eerste guldens met alleen haar gezicht erop geslagen. Industrieel ontwerper Bruno van Eyben werd gekozen als degene die de nieuwe munt mocht ontwerpen. Hij koos voor een gestileerd portret van Beatrix dat bijna platgedrukt was, met strakke strepen aan de achterkant om de moderne maatschappij te symboliseren. Zijn ontwerp zou in gebruik blijven tot 2001, toen de laatste guldens werden gedrukt.
Van Eyben
Van Eyben studeerde in 1971 af aan de Stadsacademie voor Toegepaste Kunsten te Maastricht en richtte datzelfde jaar nog zijn eigen ontwerpstudio op, Studio Ninaber, die nog steeds bestaat. Zijn producten waren vooral minimalistische gebruiksontwerpen die makkelijk industrieel geproduceerd kunnen worden. Aan zijn ontwerpen zijn inmiddels meerdere tentoonstellingen gewijd, onder andere in het Stedelijk Museum in Amsterdam.
Het beste van IsGeschiedenis in je inbox? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief! Helemaal niks missen? Volg ons op Facebook!
Ontwerp Euromunten
De nieuwe munt die twaalf Europese landen in 2002 gezamenlijk invoerden een vaststaande kant met de waarde van de munt erop. Deze vaste kant met twaalf sterren en de omtrek van Europa werd ontworpen door de Belgische ontwerper Luc Luycx. De andere kant was de Nationale kant van de munt, die elk land apart mocht bepalen. Hierdoor zouden de munten een eenheid vormen maar was er ook ruimte voor nationale sentimenten.
Nederlandse euromunten
Blijkbaar was de samenwerking met Van Eyben in de smaak gevallen, want hij won de wedstrijd om de Nederlandse kant van de nieuwe euromunt ontwerpen. Voor het Nederlandse ontwerp tekende Van Eyben voor de een- en twee euromunten een variant op zijn eerdere ontwerp van koningin Beatrix en voegde daaraan de twaalf Europese sterren toe. Op de overige munten koos hij voor een volledig portret van de koningin met de sterren langs de rand. Zo werd de traditie van de vorst op het betaalmiddel voortgezet en konden de Nederlanders toch nog betalen met iets bekends.
Bronnen
- AVROTROS, pronkstuk van Nederland
- Valuta.nl, gulden munten
- Ministerie van Financiën, De nieuwe munten van Nederland
- CBS, 750 jaar gulden
- Stedelijk Museum, Bruno Ninaber van Eyben
- AD, Luc Luycx
- Reformatorisch dagblad, Ontwerp Nederlandse kant Euromunten
- Koninklijke Nederlandse Munt, Beatrix, 33 jaar Koningin der Nederlanden
- Studio Ninaber, profiel