Pagina geboorteakten Nationaal Archief Suriname

Geboorteakten Suriname tussen 1828 en 1921 nu gepubliceerd: grote hulp voor uitpluizers van familiegeschiedenis

Op de website van het Nationaal Archief Suriname staan de eerste geboorteaangiften die in Paramaribo tussen 1828 en 1921 zijn gedaan: de Historische Database Suriname. Met deze ontwikkeling wordt het voor mensen met voorouders in Suriname een stuk makkelijker om hun familiegeschiedenis te onderzoeken en bloot te leggen. Dit is nog maar het begin: in de komende tijd zullen ook de overlijdens- en huwelijksakten worden ingevoerd.

Langzamerhand worden steeds meer documenten over het slavernijverleden gedigitaliseerd, zoals de Surinaamse slavenregisters die in 2018 en 2019 online kwamen. Zo kan er makkelijker onderzoek worden gedaan naar Surinaamse voorouders. De meeste archieven waren al lang openbaar, maar om de documenten in te zien, moest je naar het archief zelf toe. Omdat zulke archieven voor veel mensen vaak aan de andere kant van de wereld liggen, is het voor veel mensen met Surinaamse familie nog steeds moeilijk om aan informatie te komen. Daarom werd er lang naar dit moment uitgekeken.

Informatie voor wetenschappers over slavernijperiode

Daarnaast geeft deze database wetenschappers ook meer informatie, zodat de slavernijperiode in Suriname verbonden kan worden met de periode erna. Hoe gingen de voormalige slaven om met hun nieuwverworven vrijheid? En hoe verliep de integratie van de contractarbeiders uit China, India en Java? Hoe zitten deze verschillende factoren verweven in de multiculturele Surinaamse samenleving van nu?


Het beste van IsGeschiedenis in je inbox? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief! Helemaal niks missen? Volg ons op Facebook!


Groot project

De archieven zijn niet alleen gedigitaliseerd, een deel is ook al getranscribeerd. Wie onderzoek doet in veel van de (oude) archieven, krijgt namelijk te maken met oude handgeschreven documenten die niet altijd goed leesbaar zijn. De Surinaamse geboorteakten zijn nu ook hertaald en uitgetypt, waardoor ze makkelijker leesbaar zijn. Dit werk is gedaan met hulp van honderden vrijwilligers, die in september 2021 aan dit immense werk begonnen en ruim 63.000 geboorteakten invoerden. De database is een resultaat van de samenwerking tussen de Nationale Archieven van Suriname en Nederland, de Radboud Universiteit Nijmegen en de Anton de Kom Universiteit in Suriname. De publicatie van de Burgerlijke Stand is onder andere mogelijk gemaakt met de hulp van de Gerda Henkel Stiftung en het Platform Digitale Infrastructuur Social Sciences and Humanities (PDI-SSH).

Opgenomen in Memory of the World Register van UNESCO

De archieven zijn onderdeel van het documentaire erfgoed van tot slaaf gemaakten en hun nazaten in Suriname en de Nederlandse Antillen. Dit documentaire erfgoed is in 2023 opgenomen in het Memory of the World Register (MoW-register) van UNESCO. Ook audio-opnames, zoals de Zíkinza-collectie uit Curaçao, worden bij het MoW-register gevoegd. In deze 1410 audio-opnames uit de jaren 1950 en 1960 werd liederen, historische anekdotes, beschrijvingen en verhalen van het dagelijks leven vastgelegd in het Papiaments en Guene, een taal die niet meer bestaat.

BRONNEN:

Ook interessant: 

Landen: 

Onderwerpen: 

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Nu in de winkel

Het nieuwe nummer is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

nummer 1 van 2025

Het komende nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 23 januari. Neem vóór donderdag 9 januari een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen. 

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.