Geen afbeelding beschikbaar

Ontstaan van Lego

‘Beter goed gestolen dan slecht verzonnen’, dacht de Chinese speelgoedproducent BanBao, waartegen Lego in 2011 een proces aanspande doordat de legoblokjes niet te onderscheiden waren van die van Lego. Maar de pot verwijt de ketel dat hij zwart ziet, want in 1947 maakte Lego de eerste plastic bouwsteentjes naar voorbeeld van plastic bouwstenen ontworpen door Hilary Harry Fisher Page die zelfs patent op de plastic blokjes had.

Ole Kirk Christiansen, een timmerman uit Billund in Denemarken, kocht in 1916 een houtbewerkingswinkel die al sinds 1895 bestond. In 1929 brak de Grote Depressie uit. Zodoende besloot de timmerman om, nadat zijn werkplaats in vlammen was opgegaan, de productiekosten van zijn werkzaamheden zo laag mogelijk te houden. Hij begon zodoende met het maken van miniatuurversies van zijn producten als hulp bij het ontwerpen van zijn meubels. Deze miniatuurladdertjes en ijzeren bordjes inspireerden hem om speelgoed te gaan ontwikkelen.

Speelgoed

In 1932 begon Ole Kirks met het maken van onder andere houten trekpoppen en autootjes. Maar in de jaren dertig waren de gezinnen arm en niet in staat om het dure speelgoed aan te schaffen. Toen er een jojo-rage aanbrak in de maatschappij, kon Christiansen daar even van profiteren, maar de trend hield niet lang stand en hij was zijn afzetmarkt dan ook snel weer kwijt. Christiansen bleef echter niet bij de pakken neer zitten en bouwde de jojo’s om tot autootjes.

Lego blokjes

In 1934 doopte Christiansen zijn bedrijf tot Lego. De naam Lego is afgeleid van het Deense ‘Leg godt’, wat ‘ik speel’ betekent. Na de Tweede Wereldoorlog begon men steeds meer plastic te vervaardigen en Christiansen sprong hierop in. In 1947 verkreeg Ole Kirk enkele voorbeelden van blokstelselachtige plastic bouwsteentjes die werden gemaakt door het bedrijf Kiddicraft. Deze zogenoemde "Kiddicraft Self-Locking Building Bricks" waren ontworpen door Hilary Harry Fisher Page, een Brits inwoner die er patent op had. Desondanks begon Lego datzelfde jaar met de ontwikkeling van soortgelijke bouwstenen.

Plagiaat 2011

De Chinese speelgoedfabrikant Banbao wilde in 2011 met andere lego klonen samenwerken om het monopolie van Lego te breken. Directeur Steven van Bommel van Banbao Benelux blijft het proces dat Lego tegen Banbao aanspande onzin vinden. “Als ik bij Zeeman sokken koop zonder de merkjes erin, dan denk ik toch ook niet dat ik Hugo Boss-sokken koop?” Directeur Maurice van der Kuip van Lego Nederland zei als verweer: “Commercieel doet ons die concurrentie niks. Ons ging de rechtszaak meer om het principe: als je een bedrijf wilt beginnen, moet je onderscheidend zijn.

Ook interessant: 

Landen: 

Tijdperken: 

Kies jouw welkomstgeschenk

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Nu in de winkel

Het nieuwe nummer is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

bloed en spelen

Het komende nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 23 januari.