Geen afbeelding beschikbaar

Het dictatoriale Hongarije

Ik roep u op: leest u nu eens de wetten en bezoek mijn land

De Hongaarse premier, Viktor Orbán, heeft het moeilijk binnen de Europese Unie. Hij nodigde zichzelf gisteren uit in het Europees Parlement om zijn beleid in Hongarije te verdedigen. Verscheidene leden noemden hem een dictatoriale leider die een land leidt waar de democratie in het geding is en waar joden, intellectuelen en daklozen hun leven niet meer veilig zijn.

Na de Eerste Wereldoorlog (1914-1918) verdween de dubbelmonarchie Oostenrijk-Hongarije. Hongarije werd zelfstandig, maar raakte twee derde van het grondgebied kwijt. Door een bondgenootschap met nazi-Duitsland kreeg Hongarije tijdens de Tweede Wereldoorlog (1939-1945) een deel van het verloren gebied terug en mocht het onafhankelijk blijven. Maar door vredesonderhandelingen met de geallieerden werd Hongarije in 1944 alsnog bezet.

In 1945 werd Hongarije door de Sovjet-Unie bevrijd en kwam er een communistisch regime aan de macht in Hongarije. Tegenstanders van het communistische regime probeerden om door middel van een revolutie een democratische republiek te vestigen, maar dit mislukte: Hongarije moest tot het Warschaupact toetreden in 1955. Doordat de autoritaire nazi’s waren vervangen door het starre Sovjetregime, had Hongarije in de 20e eeuw nog weinig vrijheid gekend. Toen Stalin in 1953 stierf, ontstond er een vrijer klimaat in het land. Maar toen de Hongaren op 23 oktober 1956 in opstand kwamen tegen het communistische regime, werd dit door de Sovjet Unie hardhandig onderdrukt. De communisten bleven nog dertig jaar aan de macht, totdat de Sovjet-Unie verzwakt raakte. In oktober 1989 kwam de Hongaarse communistische partij voor het laatst bijeen en droeg daarna de macht over aan een Hongaars parlement. In 1999 trad Hongarije toe tot de NAVO en in 2004 tot de Europese Unie.

De voorzitter van de Europese Commissie, José Manuel Barroso, uitte tijdens het debat zijn zorgen over de Hongaarse democratie. Hij benadrukte dat de principes van de rechtsstaat en de grondrechten moeten worden nageleefd: ‘’Er mag geen enkele twijfel bestaan over het democratisch gehalte van een lidstaat van de Europese Unie.’’ Europees commissaris Kroes had woensdag haar zorgen geuit over de diversiteit van de media en de vrijheid van de pers in Hongarije. Orbán stelt dat zijn land bij zijn aantreden in 1998 op de rand van de anarchie stond en de heersende klasse incompetent en corrupt was. Hij probeerde alles op de schop te gooien, onder andere de grondwet die nog dateerde uit 1949 en die door Stalin was ingevoerd. Orbán belooft zijn wetten in overeenstemming te brengen met de regels van de Europese Unie, omdat hij weet dat hij de miljardenlening, die Hongarije hard nodig heeft, anders mis zal lopen.

Rubrieken: 

Partners: 

Landen: 

vrouw amerika

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 9 januari een abonnement.

draken in de alpen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 9 januari een abonnement.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

bloed en spelen

Het komende nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 23 januari. 

Krupp

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 9 januari een abonnement.

Nu in de winkel

Het nieuwe nummer is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt