Geen afbeelding beschikbaar

Invoering van het alarmnummer

Nieuwe problemen met alarmnummer 112 zijn niet uit te sluiten

Aldus minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie. Er is een noodsysteem mogelijk, maar Opstelten meent dat er voor gekozen is om deze niet in te zetten. Afgelopen week is er meerdere malen een storing opgetreden bij de alarmcentrale, waardoor in enkele regio’s het alarmnummer 112 niet gebeld kon worden.  Hoe waarschuwde men de politie vroeger? Voor de opkomst van de telecommunicatie, had men slechts een politiefluit of seinpaal om elkaar te waarschuwen.

Door te fluiten, of signalen te versturen vanaf hoge palen op gebouwen, kon de aandacht worden getrokken in geval van nood. In 1843 veranderde het bereiken van de noodhulp compleet, met de uitvinding van de telegrafie. Politie, brandweer en ambulance konden nu over een grotere afstand direct contact onderhouden en de hulp coördineren. De eerste meldkamers ontstonden in de tweede helft van de 19e eeuw. Zo werden in 1874 in Amsterdam de brandweerkazernes en politiebureaus verbonden met een gesloten telegraafnet.

Ook had men in Amsterdam 130 brandschellen verspreid in de stad, waarmee de hulp van de brandweer kon worden opgeroepen. Een tweede revolutie op communicatiegebied kwam in 1876, door de uitvinding van de telefonie. Geleidelijk aan stapten alarmcentrales over van het telegraafsysteem naar een telefonische verbinding. Politiewagens van de Amerikaanse stad Detroit werden in 1928 voor het eerst uitgerust met mobiele radio’s, zodat berichten vanuit de alarmcentrale doorgegeven konden worden.

Het allereerste algemene alarmnummer kwam in 1937 tot stand in Groot-Brittannië, met het nummer 999. Amerika volgde pas veel later in 1968, met nummer 911. Nederland liet relatief lang op zich wachten, voordat er een centraal nummer werd ingevoerd. In 1990 kreeg Nederland het alarmnummer 0611. Dit nummer wijzigde in 1997 naar het huidige noodnummer 112.

De centralisatie en bereikbaarheid van de alarmcentrale zorgde ervoor dat ambulance, politie en brandweer snel en efficiënt ter plaatse konden zijn. Zowel de openbare orde als de volksgezondheid zijn er sterk door verbeterd. Toch gaat het niet altijd van een leien dakje, zoals nu blijkt met de telefonische storingen van het alarmnummer. Veel Nederlanders schrokken ervan dat 112 het niet deed, want tegenwoordig wordt het alarmnummer als een essentiële dienst ervaren.

Rubrieken: 

Partners: 

Landen: 

Tijdperken: 

Nu in de winkel

Het nieuwe nummer is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!