Geen afbeelding beschikbaar

Opkomst van de tank tijdens de Eerste Wereldoorlog

Het Indonesische leger schendt mensenrechten. Daar mag het demissionaire kabinet met deze wapendeal niet aan bijdragen.

Het demissionair kabinet wil de overbodig geworden Leopard-tanks van het Nederlandse leger aan Indonesië verkopen. Het kabinet wil op die manier de bezuinigingen ondersteunen. Een meerderheid van de Tweede Kamer is echter tegen de maatregel, aangezien het Indonesische leger mensenrechten schendt. De tank werd voor het eerst ingezet in 1916, tijdens de Eerste Wereldoorlog.

Hoewel Richard Edgeworth al in 1770 de rupsband uitvond en Nikolaus August Otto de verbrandingsmotor in 1885, zag het eerste pantservoertuig het licht in 1901. Het door Alvin O. Lombard ontwikkelde voertuig was de eerste die met een verbrandingsmotor op alleen rupsbanden reed. Twee Britten, kolonel Ernest Swinton en secretaris van Defensie Maurice Hankey, toonden interesse in het ontwerp voor een oorlogsvoertuig. Toen in 1914 de Eerste Wereldoorlog begon, probeerden de twee de Britse overheid zover te krijgen om de pantserwagens te gaan gebruiken.

Winston Churchill, op dat moment slechts lid van het parlement en de latere premier van Groot-Brittannië, zag het nut in van de wagens. Omdat de militairen de voertuigen vonden lijken op watercontainers, werden de wagens gekscherend ‘tanks’ genoemd. Op 15 september 1916 werd de tank voor het eerst ingezet aan het Belgische front, waar de Britten, Fransen en Duitsers zich inmiddels in hadden gegraven in loopgraven tegenover elkaar. Kort daarna werd een Britse aanval ondersteund met 36 tanks. Hoewel de pantservoertuigen vaak vastliepen in het modderige terrein en de vele loopgraven, joegen deze nieuwe verschijningen de Duitsers schrik aan.

De tank had tijdens de Eerste Wereldoorlog meer een psychologisch effect dan dat het daadwerkelijk het tij keerde voor de Geallieerden. Pas in de Tweede Wereldoorlog waren de tanks zodanig verbeterd dat ze het verschil maakten. Ook nu zijn tanks van groot belang in de moderne oorlogvoering, waardoor Indonesië graag de pantserwagens wil kopen van de Nederlandse regering. De verkoop van de Nederlandse tanks aan Indonesië levert mogelijk 200 miljoen euro op.

Rubrieken: 

Partners: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Nu in de winkel

Het nieuwe nummer is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.