Ronald Reagan

Moordaanslag op Ronald Reagan

Op 30 maart 1981 schoot de zwaar depressieve John Hinckley president Ronald Reagan neer. Reagan overleefde de aanslag en Hinckley werd tijdens de rechtszaak een jaar later ontoerekeningsvatbaar verklaard. Wat was de reden voor de moordaanslag?

Nadat zijn carrière als liedjesschrijver in Hollywood was mislukt, raakte John Hinckley in de tweede helft van de jaren ‘70 zwaar depressief. Gedurende deze periode ontwikkelde hij een obsessie voor de film Taxi Driver, die hij minstens 15 keer bekeek. Hinckley identificeerde zich vooral sterk met het hoofdpersonage, de eenzame oud-marinier Travis Bickle. In de film probeert hij het leven te redden van de 12-jarige prostituee Iris, die gespeeld werd door de actrice Jodie Foster. Bickle pleegt hierbij onder meer een aanslag op senator Charles Palentine, die op dat moment presidentskandidaat is.

Obsessie

Hinckley ontwikkelde uiteindelijk een sterke vorm van erotomanie, een stoornis waardoor hij ervan overtuigd raakte dat Jodie Foster verliefd op hem was. Hij schreef haar meerdere brieven en belde haar zelfs tweemaal thuis op, maar de actrice wees hem af. Hinckley liet zich hier echter niet door tegenhouden en besloot in de voetsporen te treden van Bickle, om zo alsnog de aandacht van Foster te trekken. Aanvankelijk richtte hij zijn pijlen op zittend president Jimmy Carter, maar nadat Hinckley in oktober 1980 gearresteerd werd voor illegaal wapenbezit, ging deze mogelijkheid aan hem voorbij.

Liefdesverklaring

Na zijn vrijlating in het voorjaar van 1981 koos Hinckley daarom een nieuw doelwit: de net verkozen Republikeinse president Ronald Reagan. Op 29 maart reisde Hinckley af naar Washington D.C., waar hij besloot dat hij de volgende dag zijn moordaanslag zou plegen. Vlak voor zijn daad stelde hij een afscheidsbrief op aan Foster, waarin hij onder andere schreef dat hij hoopte dat zijn daad indruk op haar zou maken. Daarnaast stelde Hinckley: ‘Ik zou het idee van het pakken van Reagan meteen laten vallen als ik hiermee jouw hart zou winnen en de rest van mijn leven met jou door zou kunnen brengen’.

Aanslag op Ronald Reagan

Om half 3 ‘s middags op 30 maart 1981 verliet Ronald Reagan onder het toeziend oog van enkele honderden toeschouwers zijn hotel in Washington. Op het moment dat de president Hinckley passeerde, opende deze het vuur en loste in totaal zes schoten. De eerste vijf misten Reagan, die vervolgens door de Secret Service in zijn limousine werd geduwd. Het laatste schot van Hinckley ketste echter af op het voertuig en raakte de president alsnog in de linker onderarm.

De kogel schoot vervolgens door naar de borstkas van Raegan, perforeerde een long en stopte uiteindelijk een centimeter van zijn hart vandaan. Hinckley werd ondertussen opgepakt en verklaarde geen spijt te hebben van zijn daad. Hij kreeg uiteindelijk vrijspraak vanwege ontoerekeningsvatbaarheid en werd opgesloten in een psychiatrisch ziekenhuis.


Het beste van IsGeschiedenis in je inbox? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief! Helemaal niks missen? Volg ons op Facebook!


De president werd meteen naar het ziekenhuis gebracht, waar de kogel operationeel verwijderd moest worden. Ondanks dat hij in levensgevaar verkeerde, bleef Reagan uiterst rustig. Zo zei hij tegen zijn vrouw ”Sorry schat, ik vergat te bukken” en grapte hij tegen het medisch personeel “Ik hoop dat wel jullie allemaal Republikeinen zijn”.

Rechtszaak Hinckley

Tijdens de rechtszaak in 1982 werd Hinckley onschuldig bevonden op basis van ontoerekeningsvatbaarheid. Zijn erotomanische obsessie met Foster zou hem tot deze daad geleid hebben. Deze uitspraak leidde in de hele Verenigde Staten tot een discussie over het toepassen van de mogelijkheid op basis van toerekeningsvatbaarheid. 

Ronald Reagan was absoluut niet de eerste Amerikaanse president waar een moordaanslag op gepleegd werd. Een aantal presidenten waaronder Abraham Lincoln en John F. Kennedy werden daadwerkelijk vermoord. President Gerald Ford kreeg zelfs twee moordaanslagen te verwerken, die hij beide overleefde.

Ook interessant: 

Rubrieken: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Kies jouw welkomstgeschenk

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!

Nu in de winkel

Het nieuwe nummer is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

colosseum

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 9 januari een abonnement.

Krupp

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 9 januari een abonnement.

Mensen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 9 januari een abonnement.