Document afschaffing slavernij geveild
"De prijs is een weerspiegeling van de groeiende waardering van documenten die een weergave zijn van de belangrijkste momenten van de geschiedenis"
De Emancipatieproclamatie, het originele wetsdocument dat de Amerikaanse president Abraham Lincoln in 1863 liet opstellen, is gisteren voor 2,1 miljoen dollar geveild. Er zijn vele kopieën van de proclamatie, waarvan er één twee jaar geleden werd geveild voor 3,8 miljoen dollar. Lincoln liet na de ondertekening tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog kopieën verkopen om geld binnen te halen voor de strijd.
Eén van de ijkpunten van het bewind van de Amerikaanse president Abraham Lincoln was het tegengaan van de slavernij in Amerika. In 1860 werd hij verkozen tot president van de Verenigde Staten. Elf zuidelijke Amerikaanse staten waren het oneens met de verkiezingsresultaten en scheidden zich af van de Verenigde Staten. Er brak een burgeroorlog uit tussen de noordelijke staten die de Union vormden en zuidelijke staten die de Confederatie vormden.
Op 22 september 1862 ondertekende hij de Emancipatieproclamatie. In dit wetsvoorstel stond dat de slavernij voor de zuidelijke staten werd afgeschaft. Dit betekende dat elke zuidelijke staat die veroverd zou worden door het leger van de Union, al haar slaven zou moeten vrijlaten.
Lincoln en zijn politieke medestanders zagen in dat de Emancipatieproclamatie veel geld waard was. Om die reden maakten ze veel kopieën van het oorspronkelijke exemplaar en verkochten deze aan verschillende bibliotheken en particulieren. Ook liet Lincoln een aantal verkorte kopieën van het wetsdocument maken en verspreidde ze onder zijn soldaten. Die namen de proclamatie op hun beurt weer mee naar het oorlogsfront om ze daar uit te delen. Zo werd de boodschap dat de slavernij was afgeschaft verspreid.
Er zijn dus veel kopieën gemaakt van de Emancipatieproclamatie. Sommigen zijn veel geld waard. Gisteren werd het originele exemplaar geveild voor 2,1 miljoen dollar. Twee jaar geleden werd een kopie geveild voor 3,8 miljoen dollar, omdat die tevens in het bezit was geweest van Robert Kennedy.