Geen afbeelding beschikbaar

Dieren ter vermaak in het oude Rome

Op initiatief van Stichting Vier Voeters en Dieren de Tent Uit bezoekt een tournee deze week vijf steden in Nederland, om meer aandacht te krijgen voor dierenleed in circussen. In het oude Rome werden dieren eveneens gebruikt ter vermaak, maar naar hun welzijn werd vrijwel niet omgekeken. Dieren werden ingezet tijdens races, gevechten en zelfs bij executies.

De Romeinen hielden van het bezoeken van theaters en circussen. Shows waarbij werd geacteerd, geracet of gevochten waren dan ook zeer populair. Daarnaast voerden de Romeinen allerlei exotische dieren in. Omdat het Romeinse Rijk in de laatste paar eeuwen voor Christus werd uitgebreid tot in Afrika en Azië, konden de Romeinen dieren zoals leeuwen, tijgers, nijlpaarden, giraffen, bavianen en chimpansees importeren. Het was een teken van grote rijkdom om zo’n dier in bezit te hebben en mensen waren bereid veel te betalen om zulke beesten te kunnen zien. De dieren werden soms zelfs speciaal opgedoft voor de toeschouwers. Zo is bijvoorbeeld een geval bekend waarbij apen werden aangekleed als soldaten en reden in strijdwagens getrokken door geiten.

Races en gevechten

Veel dieren werden niet alleen bekeken, maar ook gebruikt in de sport. Paarden werden hoofdzakelijk ingezet tijdens wagenrennen in het Circus Maximus en olifanten werden gebruikt om wagens te trekken tijdens optochten. Gevaarlijke dieren zoals wolven, leeuwen, zwijnen en beren moesten echter vechten in het Colosseum of een andere arena. Soms vochten de dieren één op één en in andere gevallen vocht bijvoorbeeld een leeuw tegen een troep wolven. Ook waren er speciale gladiatoren, ‘bestiarii’ genaamd, die het opnamen tegen wilde dieren.

Executies

Maar de mensen die ‘voor de leeuwen’ werden gegooid, hadden niet altijd de kans om zich te verweren. Dieren werden vaak ingezet tijdens openbare terechtstellingen, waarbij de veroordeelden zich in veel gevallen zich niet konden verdedigen. Zo werden tijdens de vervolgingen van christenen in het Romeinse keizerrijk, veroordeelde christenen vastgebonden aan palen in de arena, zodat wilde dieren ze konden verslinden. Keizer Nero beschuldigde na de grote brand in Rome in 64 de christenen van brandstichting. Hij bestrafte ze door ze te verkleden als dieren, om ze vervolgens door een troep honden te laten verscheuren.

Dierengevechten zijn tegenwoordig in de meeste landen verboden, maar exotische dieren worden nog steeds getoond in dierentuinen en circussen. Een samenwerkingsverband van verschillende dierenwelzijnsorganisaties zal deze week door het land toeren om aandacht te vragen voor het dierenwelzijn in circussen.

Rubrieken: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Nu in de winkel

Het nieuwe nummer is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief.