Colosseum

Bouw van het Colosseum

In mei 2021 werd aangekondigd dat het Colosseum een nieuwe houten vloer krijgt. In 2023 kunnen toeristen weer staan waar vroeger de gladiatoren vochten. Het Colosseum, dat nu een van dé trekpleisters van Rome is, was ook in de eerste eeuw na Christus populair bij veel mensen. Voornamelijk de gevechten met krijgsgevangenen werden veel bezocht. Het Colosseum siert dus al bijna 2000 jaar het stadsbeeld van Rome.

Keizer Vespasianus en Nero

De Romeinse keizer Vespasianus (9-79 n.Chr.) begon in 72 na Christus met de bouw van het Amphitheatrum Flavium, beter bekend als het Colosseum. De bouw werd gefinancierd uit de buit van de plundering van Jeruzalem in 70 n.Chr. De keizer bouwde de arena om indruk te maken op zijn onderdanen en om populariteit te winnen onder het volk. De plek van het Colosseum was speciaal gekozen om zijn ligging. Vroeger lag hier het Domus Aurea van keizer Nero, die na zijn dood al snel werd afgebroken. De Romeinen wilde keizer Nero het liefst zo snel mogelijk vergeten. Op de plaats van de Domus Aurea lag toen een meer van vijf voetbalvelden groot. Deze werd drooggelegd door kanalen te graven die in de rivier de Tiber uitkwamen. De naam van het Colosseum is waarschijnlijk afgeleid van een oud beeld van Nero die nog naast het Amfitheater stond, de Colossus van Nero.


Het beste van IsGeschiedenis in je inbox? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief! Helemaal niks missen? Volg ons op Facebook!


Opening Colosseum

Het project was echter zo grootschalig dat Vespasianus de voltooiing van het gebouw niet meemaakte. Zijn zoon Titus wijdde het in 80 na Christus in door 5000 dieren te offeren tijdens de opening die honderd dagen duurde. Toen het gebouw was voltooid, was de arena circa 50 meter hoog en bood het plaats voor ruim 50.000 toeschouwers. Het publiek kon het Colosseum betreden door 64 ingangen. De keizer had een aparte ingang en de senatoren hadden een marmeren zitplaats. Het gewicht van het gebouw lag verdeeld over 240 bogen. Vanaf het dak kon een grote zonnewering, de zogenaamde velarium, worden gespannen om toeschouwers schaduw te bieden tijdens de gevechten. Om dit scherm op te trekken waren wel duizend mannen nodig. Tegenwoordig is er niks meer van het scherm over. Alleen enkele stenen met gaten erin waar de kabels bevestigd konden worden, zijn nog te zien.

Gladiatoren gevechten

Het Colosseum werd gebruikt voor verschillende soorten schouwspelen in naam van de keizer. Eerst werden toneelstukken opgevoerd om de spelen in te leiden, waarna de gevechten begonnen. De personen die moesten vechten met dieren of anderen waren meestal ter dood veroordeelden of krijgsgevangenen en slaven. Het kwam echter voor dat ook vrije Romeinen ervoor kozen om te vechten. Zo nam keizer Commodus regelmatig deel aan de gevechten. Dichtbij het Colosseum zaten verschillende gladiatorenscholen. De grootste, Ludus Magnus, had zelfs een eigen ondergrondse gang die verbonden was met het Colosseum. Soms werd de arena versierd om bijvoorbeeld de verhalen van Homerus na te bootsen en men kon het amfitheater vol water laten lopen om zeeslagen na te kunnen spelen. Dit laatste wordt door huidige onderzoekers in twijfel getrokken omdat het amfitheater eigenlijk te klein is voor oorlogsschepen.

Verval Colosseum

Toen het christendom in het Romeinse rijk werd ingevoerd als staatsgodsdienst raakten gevechten in de arena in onbruik. Het laatste bekende man op man gevecht in het Colosseum was in 435. Historici schatten dat er in de loop der eeuwen 300.000 tot 500.000 mensen zijn omgekomen in het amfitheater. Later werd het gebouw in gebruik genomen door de katholieke kerk. Tegenwoordig houdt de kerk er nog steeds diensten. Het gebouw werd gedeeltelijk verwoest door een aantal aardbevingen in 847 en 1349. Daarna werden onderdelen van het amfitheater gebruikt voor huizen, kerken of paleizen. Zo werd al het marmer weggehaald. Paus Benedictus XIV liet deze plundering stoppen en maakte van het Colosseum een heilige plek waar vele christelijke martelaren zouden zijn gestorven. Ook latere pausen hebben het Colosseum laten restaureren en onderzoeken.

Huidig gebruik

Het Colosseum dat vandaag de dag te zien is, heeft dus niet meer de grote en schoonheid van de Oudheid. Toch is het een imposant gebouw die opvalt in de stad en trekt het veel toeristen. In 2007 werd het samen met andere monumenten verklaard tot een van de zeven nieuwe wereldwonderen, als reactie op de klassieke wereldwonderen.  

Meer lezen over de zeven wereldwonderen? Hier hebben we alle zeven wereldwonderen voor je op een rijtje gezet.

Bronnen:

 

Het Oude Rome – Tony Allen, [Kerkdriel] : Uitgeverij Librero, 2011, ISBN : 978-90-8998-106-6

Romeinse keizers sterven niet in bed, Fik Meijer, [Amsterdam] : Athenaeum – Polak & Van Gennep, 2010, ISBN : 978-90-253-3415-4

Wereldwonderen.com: Colosseum

Ook interessant: 

Beschavingen: 

Landen: 

Tijdperken: 

Onderwerpen: 

vrouw amerika

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 9 januari een abonnement.

Nu in de winkel

Het nieuwe nummer is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

bloed en spelen

Het komende nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 23 januari. 

draken in de alpen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 9 januari een abonnement.

Kies jouw welkomstgeschenk

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.