Geen afbeelding beschikbaar

Syrische stad Apamea in de oudheid

De Syrische burgeroorlog is als eerste een menselijke tragedie, maar het heeft ook een grote weerslag op het historische erfgoed van het land. Bijvoorbeeld op de Grieks-Romeinse stad Apamea die in de vuurlinie ligt en zwaar beschadigd is geraakt. De stad  Apamea is gesticht in de 3e eeuw voor Christus door Seleucus I en speelde in de oudheid een belangrijke rol in de regio.

Na de dood van Alexander de Grote in 323 voor Christus viel zijn rijk uiteen en kwam het huidige Syrië onder het bewind van Seleucus I (358-281 voor Christus) en zijn latere dynastie van de Seleuciden (312-63 voor Christus). Hij versterkte de stad Pharmake en breidde het grondgebied uit, waarna hij het vernoemde naar zijn Perzische vrouw Apama. Apamea werd één van de belangrijkste steden in het Seleucidische Rijk en bloeide vooral door de vruchtbare omringende landen, waar paarden en olifanten voor de oorlogvoering werden gefokt.

In 64 voor Christus werd de stad veroverd door de Romeinse generaal Pompeius, die het grote fort van Apamea afbrak. Hiermee was het verzet van de bewoners echter niet gebroken en tijdens een opstand hield de stad drie jaar stand tegen de Romeinse legioenen. Uiteindelijk brak Cassius, een generaal en senator en één van de samenzweerders tegen Julius Caesar, in 46 voor Christus het verzet en gaf de stad zich over. Apamea werd ook bezocht door Marcus Antonius en Cleopatra tijdens één van hun expedities, wat de status van Apamea als één van de belangrijkste steden in Romeins Syrië weerspiegelde. De grote bloei van de stad vond echter later plaats, toen de stad na een aardbeving in 115 na Christus grondig herbouwd werd en een bevolking van vijfhonderdduizend mensen bereikte.

Deze nieuwe gebouwen hebben Apamea haar Romeinse uitstraling gegeven, terwijl de stad voor de aardbeving vooral een Hellenistische sfeer uitademde. Van de Romeinse architectuur zijn de pilaren die de twee kilometer lange hoofdstraat flankeren de belangrijkste overblijfselen. Van de oorspronkelijke twaalfhonderd pilaren zijn er vierhonderd door archeologen gereconstrueerd. Verdere belangrijke Romeinse monumenten zijn de agora, of forum, een badhuis en een theater.

De Romeinse pilaren lijken het meeste geleden te hebben onder het huidige conflict in Syrië, waarbij er explosies zijn waargenomen rond de pilaren en er geruchten rondgaan dat plunderaars de pilaren met speciale machines te lijf zijn gegaan om de mozaïeken en de versierde bovenstukken weg te halen.

Dit artikel verscheen tevens op Archeologieonline

Rubrieken: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

bloed en spelen

Het komende nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 23 januari. 

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Mensen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 9 januari een abonnement.

Kies jouw welkomstgeschenk

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!

colosseum

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 9 januari een abonnement.

vrouw amerika

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 9 januari een abonnement.