De vlag en het wapen van Liberia

Stichting van Liberia, een land voor bevrijde Amerikaanse slaven

De inheemse bewoners van Liberia werden lang onderdrukt door de bevrijde slaven, die zich daar vestigden na de stichting van het land door de Amerikanen.


De inwoners van het huidige Liberia kwamen in 1461 voor het eerst in contact met de Portugezen, die in die tijd de kusten van West-Afrika gingen verkennen. De Portugezen noemden het gebied de Costa da Pimenta (Peperkust), naar de specerij die daar in overvloed aanwezig was. In de 17e eeuw volgden enkele Nederlandse en Britse handelsposten in het gebied en speelde het een belangrijke rol in de slavenhandel, maar echte kolonisatie bleef uit.


In de 19e eeuw kwam hier verandering in. Na de Amerikaanse Onafhankelijkheidsoorlog (1776-1783) verkreeg een grote groep slaven hun vrijheid. Een groep Amerikanen was bang dat deze vrije Afro-Amerikanen de groep bestaande slaven zouden inspireren tot opstanden. Zodoende werd gezocht naar een oplossing van het ‘probleem’ van de vrijgelaten slaven. Naar Brits voorbeeld, die in Sierra Leone een kolonie hadden gesticht voor zwarte Loyalisten uit de Amerikaanse Revolutie, werd door de American Colonization Society besloten om een kolonie op te zetten in West-Afrika.


Het eerste schip met vrijgelaten slaven vertrok in 1820 vanuit New York naar het gebied dat Liberia zou worden genoemd. Het gebied werd in 1824 tot Liberia gedoopt, naar het Latijnse liber, wat vrij betekent. De hoofdstad werd Monrovia genoemd, naar de Amerikaanse president James Monroe (1817-1825). In de jaren daarna breidde de kolonie zich uit en kreeg het gebied steeds meer zelfbestuur van de Amerikanen. Liberia werd in 1847 onafhankelijk onder de eerste zwarte gouverneur, J.J. Roberts.


Na de onafhankelijkheid bleven de vrijgelaten slaven, de Americo-Liberians, tot 1980 de heersende klasse. Zij behandelden de inheemse meerderheid over het algemeen slecht en sloegen, met Amerikaanse hulp, verschillende opstanden neer. In 1980 werd hun regime omver geworpen door de inheemse Liberianen, waarna in de jaren ’90 twee bloedige burgeroorlogen volgden. Sinds 2003 is het weer relatief rustig in het land, waar Ellen Sirleaf Johnson in 2006 tot president verkozen werd.

Ook interessant: 

Rubrieken: 

Landen: 

Tijdperken: 

Onderwerpen: 

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Mensen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 9 januari een abonnement.

Krupp

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 9 januari een abonnement.

Nu in de winkel

Het nieuwe nummer is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

colosseum

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 9 januari een abonnement.