Koning Edward VIII en Wallis Simpson
In de jaren dertig van de twintigste eeuw veroorzaakte een royal wedding tussen de Britse koning Eduard VIII en een Amerikaanse grote politieke onrust. Wat was er aan de hand?
Tijdens het koningschap van zijn vader George V, tussen 1910 en 1936, was Eduard (1894-1972) als prins van Wales zeer geliefd bij het volk. Hij ging geregeld op bezoek bij verschillende plekken in het land en bekommerde zich om de kansarmen in de samenleving. Zo deed hij in de crisisjaren, aan het begin van de jaren dertig, meerdere keren mijn- en fabrieksstreken die waren getroffen door grote werkloosheid aan.
Prins Eduard en zijn verhouding met Wallis Simpson
In 1930 werd Eduard verliefd op de Amerikaanse Wallis Simpson. Wallis was echter al getrouwd met Ernest Simpson, een Brits-Amerikaanse zakenman waarmee ze in Engeland ging wonen. Daar werd het echtpaar tijdens een evenement aan het Hof van Burrough voorgesteld aan Eduard. Simpson werd waarschijnlijk in 1934 zijn maîtresse, al ontkende de kroonprins dit tegenover zijn familie. Een jaar later, in 1935, stelde hij haar echter voor aan het Britse Hof. Ze ondernamen meerdere reizen in Europa. Toen Wallis in 1936 een scheiding aanvroeg van haar echtgenoot Ernest Simpson, begon de Britse regering zich ernstig zorgen te maken over de troonsopvolging. De regering hield Eduard nauwlettend in de gaten.
Eduard stond voor een lastige keuze
In januari 1936 overleed koning George V, waarna Eduard het koningschap voor slechts een jaar overnam. Als Brits staatshoofd was Eduard leider van de Anglicaanse kerk. Engeland erkende de scheiding van Simpson niet, omdat ze gescheiden was en niet van adellijke komaf was. Voor de Anglicaanse Kerk speelde daarnaast mee dat Simpson niet van adellijke komaf was. De Anglicaanse kerk zou haar nooit als koningin accepteren. Voor Eduard speelde daarnaast mee dat hij nazi-ideeën sympathiseerde. Vanwege de onrust stond Eduard een lastige keuze. Hij moest daarom een keuze maken tussen een plaats op de troon, of een huwelijk met Simpson. Nadat Eduard zijn trouwplannen met Simpson bekendmaakte, maakte de Britse regering hem duidelijk dat hij zijn troon niet langer kon behouden. Op 10 december 1936 deed Eduard VIII daarom officieel afstand van de troon, waardoor ook alle kinderen die hij zou krijgen werden uitgesloten van troonsopvolging. Edwards broer, koning George VI, nam de troon over. Eduard kreeg vervolgens de titel ‘graaf van Windsor.’ In 1937 was het zo ver: hij trouwde met Simpson in Frankrijk.
Archiefstukken vrijgegeven
In 2013 kwamen er opvallende gegevens boven tafel over de rol van de Britse regering in de affaire tussen Eduard en Simpson. In mei van dat jaar werden archiefstukken vrijgegeven, waaruit bleek dat onder andere dat de minister van Binnenlandse Zaken het hoofd Posterijen opdracht had gegeven de telefoongesprekken vanaf Buckingham Palace en het landgoed Windsor naar het vasteland in de gaten te houden. Simpson verbleef op dat moment in Frankrijk. De documenten werden pas in 2013 vrijgegeven, omdat ze moeilijk waren te catalogiseren.
Dit artikel verscheen eerder op IsGeschiedenis en is bijgewerkt naar aanleiding van de actualiteit.
Afbeelding:
By Press Illustration Service [Public domain], via Wikimedia Commons
Bronnen:
- Rtlnieuws.nl: Prins Harry en
- Biography.com: Wallis Simpson
- Independent.co.uk: National archives reveal
- Nos.nl: Regering luisterde Edward af
- Absolutefacts.nl: Koning van Engeland
Bronnen
- Independent.co.uk, ‘National archives: Edward VIII (…)’.
- Nos.nl, ‘Regering luisterde Edward VIII af’.
- Royal.gov.uk, ‘Edward VIII’.
- Biography.com, ‘Wallis Simpson. Biography’.
Afbeelding
- Wikimedia Commons, 'King Edward VIII and (...)'.