Australië: onafhankelijkheid en democratie
Tony Abbot is beëdigd als nieuwe premier van Australië. Hij is de eerste van de 42 leden van het parlement die vandaag worden beëdigd. Abbot won de Australische verkiezingen met zijn Liberal Party en bracht de Labor Party een grote nederlaag toe. De Australische democratie is relatief jong want Australië was jarenlang een Britse kolonie. Pas sinds 1901 worden er verkiezingen gehouden.
Ontdekking en kolonisatie
Op 26 februari 1606 zette de Nederlandse kapitein Willem Janszoon voet aan wal op een tot dan toe onontdekt continent. Hierna bezochten de Nederlanders, Fransen en Engelsen het gebied verschillende keren, maar er was weinig behoefte om het onherbergzame gebied te verkennen en te koloniseren. Voor de Engelsen veranderde dit omdat ze de mogelijkheid zagen om Australië te gebruiken voor het probleem van overbevolking in de Britse gevangenissen. Daarnaast zou het een goede compensatie zijn voor het verlies vande Brits koloniën in Noord-Amerikana een 26 jaar durende onafhankelijkheidsoorlog (1763-1783). James Cook vaarde als eerste Europeaan naar de Oostkust van het continent en claimde dit gebied voor Groot-Brittannië waarmee Australië een Britse kolonie werd. In eerste instantie werd het vooral als strafkolonie gebruikt maar later kwamen er ook steeds meer Britten vrijwillig naar het land.
Republiek Australië
Na 1855 kreeg Australië steeds meer zelfbestuur. Er waren inmiddels verschillende Britse gebieden in Australië en deze werden samengevoegd tot een federatie. Dit gebeurde op 1 januari 1901 en de republiek Australië werd een autonoom gebied binnen het Britse Rijk. Op 9 mei van dat jaar werd het eerste parlement in Sydney geopend en werd er een federale grondwet opgesteld. In maart 1901 won de Protectionistische Partij de eerste verkiezingen en werd Edmund Barton de eerste premier. Van 1901 tot 1927 was de regering gezeteld in de hoofdstad Melbourne maar toen de hoofdstad van Australië in 1927 veranderd werd in Canberra verplaatste de regering zich daar ook naartoe.
Vredesconferentie van 1919
Billy Hughes en Joseph Cook waren namens Australië aanwezig na de Eerste Wereldoorlog op de Vredesconferentie van 1919 om daar het Verdrag van Versaille te tekenen. Op de conferentie tekende Australië voor het eerst eigenhandig een verdrag. Ook eiste Hughes en Cook dat Australië deel zou uitmaken van de net opgerichte Volkerenbond. In 1931 kreeg het continent de status van onafhankelijk en soevereine natie door het Statuut van Westminster waarbij Groot-Brittannië het land onafhankelijkheid gaf in alle aangelegenheden. Australië had nu officieel geen directe band meer met Groot-Brittannië.
In 2010 kreeg het land zijn eerste vrouwelijke premier genaamd Julia Gillard. Nu zijn er nieuwe verkiezingen gehouden die zijn gewonnen door de liberale partij van Tony Abbot. Zijn partij heeft de arbeidspartij de zwaarste nederlaag in honderd jaar toegebracht. Vandaag worden alle parlementsleden beëdigd.
Bronnen
- Landenweb.net, Australië geschiedenis (augustus 2011)
- Australia.com, Onze geschiedenis
- 333travelblog.nl, Geschiedenis Australië komt tot leven ( 27-12-2012)
Afbeelding
- Wikimedia Commons, Inaugural Departmental Heads of (...) (1901)