geschiedenis plein van de hemelse vrede

Geschiedenis van het Plein van de Hemelse Vrede

Het Tianmenplein, beter bekend als het Plein van de Hemelse Vrede, is het bekendste plein van de Chinese hoofdstad Beijing. De grote poort op het plein, de Tiananmenpoort, dateert uit 1415 en deed lange tijd dienst als de toegangspoort naar de Verboden Stad. Het plein heeft een lange, soms bloederige geschiedenis. Hieronder een opsomming van de meest in het oog springende evenementen die er plaatsvonden.


Tiananmenpoort


Het Plein van de Hemelse Vrede is vernoemd naar de Poort van de Hemelse Vrede, de Tiananmenpoort. Dit was de toegangspoort naar de Verboden Stad. Deze houten poort werd gebouwd door de Ming-Dynastie in 1415. Gevechten tussen de Ming- en de Qing-dynastie verwoestten de poort gedeeltelijk in de eerste helft van de 17e eeuw. Ook brandde de poort tweemaal af. In 1651 werd de poort herbouwd in steen en werd het Plein van de Hemelse Vrede opgericht.


Tweede Opiumoorlog


Van 1856 tot 1860 was het Chinese keizerrijk in oorlog met Frankrijk en Groot-Brittannië, de Tweede Opiumoorlog. Toen deze twee landen Peking binnen vielen zetten zij hun kamp op op het Plein van de Hemelse Vrede. Zij dachten erover om het plein, de poorten eromheen en de Verboden stad in brand te steken. Uiteindelijk bleef dit alles grotendeels gespaard, omdat de Chinese keizer toestemming gaf aan de buitenlandse bezetters om hun troepen te vestigen op het plein.


Plein van de Hemelse Vrede


De Poort van de Hemelse Vrede op het plein is de plek waar Mao Zedong de Volksrepubliek China uitriep in 1949. Hij breidde het Plein van de Hemelse Vrede enorm uit in 1951 tot een oppervlakte van ruim 440.000 vierkante meter en er kunnen een miljoen mensen op samenkomen. Mao plaatste een grote obelisk als monument voor de soldaten die stierven tijdens de Chinese Revolutie in 1911-1912. Bij deze revolutie werd de Qing-Dynastie omver geworpen en de Republiek China opgericht. Na de dood van Mao is er een groot mausoleum opgericht op het plein waar hij in opgebaard ligt.


Tiananmenprotest


In april 1989 ontstond er een protest van studenten en inwoners van Peking tegen de Communistische Partij van China. Dit protest vond plaats op het Plein van de Hemelse Vrede. Zij vonden dat de partij niet democratisch genoeg was en eisten openheid en het aftreden van de regering. De Chinese overheid reageerde hierop door op 3 en 4 juni 1989 het protest met geweld neer te slaan. Hierdoor ontstond er een groot bloedbad op het Plein van de Hemelse Vrede. Er kwamen ongeveer drieduizend mensen om.


Nu is het Plein van de Hemelse Vrede een toeristische trekpleister in Peking. Veel mensen bezoeken het mausoleum van Mao en de verschillende poorten. Het plein wordt bewaakt door veel politie om eventuele protesten meteen de kop in te drukken en er zijn strenge veiligheidsmaatregelen. 

Bronnen

- en.wikipedia.org, Tiananmen Square

 

- encyclopedia.com, Tiananmen Square

 

- britannica.com, Tiananmen Square

 

Afbeelding

 

- wikimedia commons

Ook interessant: 

Landen: 

vrouw amerika

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 9 januari een abonnement.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

bloed en spelen

Het komende nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 23 januari. 

Krupp

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 9 januari een abonnement.

Mensen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 9 januari een abonnement.