Geschiedenis van de Syrische stad Aleppo
Bij bombardementen in Syrië zijn zondag bijna 50 mensen gedood. De bombardementen vonden plaats in de Syrische stad Aleppo. Deze stad heeft een eeuwenoude geschiedenis en is al duizenden jaren een belangrijk handelsstad. Aleppo werd waarschijnlijk gesticht rond 2.400 v.Chr. en heeft deel uitgemaakt van veel verschillende rijken.
Stichting
Aleppo werd rond 2.400 v.Chr. gesticht en was, onder de naam Halab, de hoofdstad van het Armoritische koninkrijk Yamkhad in het huidige Syrië, in die tijd een van de machtigste koninkrijken van het Midden-Oosten. Deze periode wordt ook wel de Oud-Babylonische periode genoemd. In de 17e eeuw v.Chr. werd dit koninkrijk echter ingenomen door de Hettieten onder leiding van Mursili I. Nadat de macht van de Hettieten afnam tijdens de 16e en 15e eeuw v.Chr. herwon Halab een deel van haar oude macht. Na de ineenstorting van het Hettietenrijk in de 12 eeuw v.Chr, werd Aleppo deel van het Aramese rijk Arpad onder de naam Halman, Hatarikka en Hadrach.
Alexander de Grote
Van de 9e tot de 4e eeuw v.Chr. maakte Aleppo deel uit van het Assyrische Rijk. In 333 v.Chr. werd de stad ingelijfd door Alexander de Grote bij zijn Macedonische Rijk. Door zijn opvolger Seleucus Nicator werd de stad Beröa genoemd en werd het de hoofdstad van het nieuwe Hellenistische koninkrijk dat door Nicator gesticht werd. De stad bleef in Hellenistische handen, ook toen in de daaropvolgende drie eeuwen een groot deel van het omliggende gebied door de Romeinen werd ingelijfd. Pas in 64 v. Chr. werd de stad officieel een provincie van het Romeinse Rijk.
Romeinen
Onder gezag van de Romeinen werd het gebied een welvarende provincie en groeide Beröa sterk. De bevolking nam toe en de stad werd een van de belangrijkste steden binnen het Romeinse Rijk. Zes eeuwen lang bleven de Romeinen aan de macht, tot in 637 n.Chr. de Arabische Omajjaden een succesvolle inval deden en Aleppo inlijfden bij hun Islamitische Rijk. De Grote Moskee van Aleppo werd gebouwd in 717. In deze periode werd de naam van de stad veranderd in Aleppo.
Middeleeuwen
Na verschillende Arabische dynastieën die aan de macht waren geweest werd in 1098 en 1124 Aleppo belegerd door de kruisvaarders. Aleppo werd het centrum van het verzet tegen de christenen en de stad werd nooit ingenomen. Op 9 augustus 1138 werd Aleppo getroffen door een aardbeving waarbij de stad en de omgeving verwoest werden en ruim 230.000 mensen omkwamen. Hierop werd de verwoeste en verzwakte stad ingenomen door de Ajjoebiden. Na hen viel Aleppo nog meerdere malen in verschillende handen, onder meer de Mongolen en de Mamelukken.
Ottomaanse Rijk
Vanaf 1516 maakte Aleppo deel uit van het Ottomaanse Rijk. Aleppo was strategisch gelegen op een knooppunt van handelsroutes en groeide enorm tijdens de Ottomaanse overheersing. Het werd de tweede stad van het Rijk na Constantinopel. De bevolking van de stad groeide uit van 50.000 in 1517 tot 125.000 bij de val van het Ottomaanse Rijk tijdens de Eerste Wereldoorlog. Van 1920 tot 1946 stond Aleppo onder Frans koloniaal gezag, waarna Syrië in 1946 onafhankelijk werd. Aleppo is de tweede stad van Syrië, na Damascus.
Syrië is al sinds maart 2011 in een burgeroorlog verwikkeld. Hierbij zijn al vele slachtoffers gevallen en grote delen van het land zijn hierdoor verwoest. De bombardementen van zondag waren de tweede grote aanslagen in een week.
<h3>Bronnen</h3>
<p>- en.wikipedia.org, <a title="Aleppo History" href="http://en.wikipedia.org/wiki/Aleppo#History" target="_blank">Aleppo History</a></p>
<p>- reizen-en-recreatie.infonu.nl, <a title="Aleppo de tweede stad van Syrië" href="http://reizen-en-recreatie.infonu.nl/buitenland/6085-aleppo-de-tweede-st... target="_blank">Aleppo de tweede stad van Syrië</a></p>
<p> </p>
<p> </p>