Geen afbeelding beschikbaar

Tanks in WO II - Tiger vs. Sherman: Goliath vs. David?

De tank was een uitvinding van de Eerste Wereldoorlog. Op 15 december 1916 deed de tank, in een poging de loopgravenoorlog te doorbreken, zijn intrede op het slagveld. Al snel groeide de tank uit tot een onmisbaar oorlogsvoertuig. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden er zelfs tankslagen uitgevochten. 


De film Fury


In de film Fury volgens we het leven van de Amerikaanse soldaten in een Shermantank tijdens de Tweede Wereldoorlog. Een van de vele hoogtepunten van deze film is een gevecht met een Duitse Tigertank. De bemanning is ontzettend angstig, maar weet door de Tiger telkens een stap voor te zijn de tank te verslaan. Volgens de Engelse oorlogsveteraan Bill Betts is dit de meest realistische scene van de film. Hij zei:


So, like in Fury, we always had to be one step ahead. It was only because we could call up air strikes and had many more tanks than the Germans that we eventually won.’


Hij vervolgde:


Fury accurately portrays how superior the German tanks were. A Sherman provided you with protection against most enemy fire but against a Tiger it could easily become your coffin.’


Tiger I


De Tiger tanks werden dus als superieur gezien. Alleen door een overwicht aan Amerikaanse tanks en luchteenheden wisten de geallieerden de Duitse tanks te verslaan. Hoe zag zo’n Tiger tank er eigenlijk uit en wat maakte hem zo goed? De eerste Tiger werd ontwikkeld in 1942. De officiële naam luidde: Panzerkampfwagen VI Tiger Ausf.E, maar werd in de volksmond gewoon Tiger genoemd. De Tiger was de eerste tank die een 88 mm geschut bevatte. Aanvankelijk was dit een artilleriekanon dat bedoeld was als luchtafweergeschut, maar het bleek vele neveneffecten te hebben. Zo was dit kanon in staat dwars door het pantsers van andere tanks heen te schieten. Met een vuursnelheid van 15 tot 20 schoten per minuut was de Tiger verreweg de gevaarlijkste tank ter wereld.


Nadelen Tiger I


Toch kleefde er aan deze superieure tank enkele nadelen. Zo was het enorm arbeidsintensief deze te maken. De tanks vereist duurzame grondstoffen en arbeidsintensieve productiemethoden. Daarnaast was de mobiliteit van de tank een probleem. Zo verbruikte de tank veel benzine en was het moeilijk te transporteren. Omdat de tank zo zwaar was (54 ton), kwam deze snel vast te zitten in de modder. Er werden daarom maar 1,347 van vervaardigd en in 1944 kwam zijn vervanger op de markt: de Tiger II.


Tiger II


De Tiger II was het paradepaardje van de Duitse oorlogsindustrie. Het veroorzaakte veel angst onder de geallieerden. Deze tank werd door de Duitsers ook wel de Königstiger genoemd. De tank woog meer dan 70 ton en had net als de Tiger I een 88mm-kalibertankkanon. De Tiger was alleen net iets beter ontwikkeld en was daardoor het krachtigste tankgeschut van de Tweede Wereldoorlog.


Joseph Stalin II & American M26 Pershing


Het was de bedoeling van de Duitsers om 1.500 Königstigers te bouwen, dus meer exemplaren dan van de Tiger I. Het is hier echter nooit van gekomen, omdat de productiefabrieken door de geallieerden gebombardeerd werden. Uiteindelijk zijn er maar 492 vervaardigd. Pas aan het eind van de oorlog hadden de geallieerden tanks vervaardigd die de Tiger konden verslaan, namelijk de Joseph Stalin II en de American M26 Pershing.


 


Sherman M4


De Sherman M4 was de meest gebruikte tank van de geallieerden tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hoewel deze tanks werden overklast door een groot deel van de Duitse tanks, waren ze relatief goedkoop en makkelijk te vervaardigen. De tank was vernoemd naar de Amerikaanse generaal William Tecumseh Sherman, vanwege zijn verdiensten tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog. Tijdens de oorlog werden 49,234 Sherman tanks gemaakt. Dit was meer dan alle Duitse tanks bij elkaar. De Sherman was met zijn snelheid van 46 km per uur ook sneller dan de Tiger, die maar 35 km per uur haalde.


David vs. Goliath


Aan het einde van de oorlog had het Amerikaanse leger een overschot aan tanks. Velen werden weggeschonken of verdwenen op de schroothoop. Een belangrijke opkoper van de overgebleven Shermantanks was Israël. Zo deden de Shermans nog dienst tijdens de Zesdaagse oorlog (1967) en Jom Kipoeroorlog (1973). Zelfs vandaag de dag zijn de Shermans nog in operationele dienst, iets wat van de Tigers niet gezegd kan worden. Uiteindelijk blijkt David - ook in dit geval - niet onder te doen voor Goliath.

Bronnen

 

Afbeeldingen

 

Tijdperken: 

Onderwerpen: 

Kies jouw welkomstgeschenk

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!

bloed en spelen

Het komende nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 23 januari. 

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Nu in de winkel

Het nieuwe nummer is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!