Ted Bundy

Seriemoordenaar Ted Bundy

Een van de meest beruchte seriemoordenaars die de Verenigde Staten in de twintigste eeuw heeft gekend was Ted Bundy. Bundy bekende meer dan twintig moorden, maar er wordt geschat dat hij wel rond de honderd slachtoffers gemaakt zou hebben in diverse Amerikaanse staten in vijf jaar tijd. Op 30 juni 1975 verdween vermoedelijk een van zijn vele slachtoffers in Colorado: de 24-jarige Shelley Kay Robertson.

Jeugd Ted Bundy

Ted Bundy, voluit Theodore Robert Cowell, werd in 1946 als buitenechtelijk kind geboren en in eerste instantie door zijn grootouders opgevoed in het Amerikaanse Vermont. Toen zijn moeder in 1951 trouwde kreeg hij de achternaam van zijn stiefvader, zodoende werd hij Ted Bundy. Bundy had een lastige jeugd en was op zichzelf. In zijn adolescentie werd hij een succesvol student en door zijn aantrekkelijke voorkomen werd hij populair onder zijn leeftijdsgenoten. Tijdens zijn studie was hij tot over zijn oren verliefd op zijn medestudente Stephanie Brooks, maar zij beëindigde hun korte romance al snel in 1968. Er wordt vermoed dat hij zijn latere slachtoffers uitkoos naar aanleiding van hun uiterlijke gelijkenissen met Brooks.


Het beste van IsGeschiedenis in je inbox? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief! Helemaal niks missen? Volg ons op Facebook!


De seriemoordenaar Bundy

Wanneer Bundy exact begon met moorden is niet geheel duidelijk, maar over het algemeen wordt aangenomen dat hij begon in 1974. Bundy was ogenschijnlijk maatschappelijk succesvol en hield zich actief bezig met de politiek. In deze periode werden er veel vrouwen in Seattle en Oregon vermist, waarbij getuigenverklaringen aangaven dat zij voor het laatst in gezelschap waren gezien van een jongeman genaamd Ted. Toen Bundy aan het einde van 1974 naar Utah verhuisde om te starten met een studie rechten begonnen ook daar jonge vrouwen vermist te raken.

Politieonderzoek

De overeenkomstigheden tussen de verdwijningen, brute verkrachtingen en moorden in Utah en in Seattle het voorgaande jaar werden steeds duidelijker. Een compositieschets van de vermoedelijke dader werd gemaakt en de toenmalige partner van Bundy, Meg Anders, belde de politie. Door zijn charmante en charismatische voorkomen liet de politie Bundy echter als verdachte gaan. Het moorden ging door en de politie kwam er achter dat de Taylor Mountains gebruikt werden als dumpplaats van de slachtoffers.

Eerste arrestatie

Pas in 1975 werd Bundy in zijn auto aangehouden door de politie, die daarin allerlei inbrekersattributen vonden. De politie arresteerde Bundy voor het in bezit hebben van onder andere een koevoet, masker, touw en handboeien. Na zijn arrestatie legden ze de definitieve link tussen Bundy en de verdwijningen. In juni 1976 werd Bundy veroordeeld voor de ontvoering van één van zijn slachtoffers Carol DaRonch.

Succesvolle ontsnapping

Bundy deed verschillende ontsnappingspogingen tijdens zijn gevangenschap. Hij verdedigde zichzelf in de lopende rechtszaken aangaande andere moorden en presteerde het om op 7 juni 1977 uit een raam van de bibliotheek te ontsnappen toen hij onderzoek deed voor zijn eigen zaak. Na acht dagen werd hij wederom gevangen gezet en werd de bewaking verscherpt. Op 30 december 1977 ontsnapte hij weer en vloog hij onder een valse naam naar Chicago en Florida. De moordlustige Bundy viel een sociëteit van de Florida State University binnen en verkrachtte vier jonge vrouwen, hiervan stierven er twee. Zijn laatste slachtoffer werd de twaalfjarige Kimberley Leach, die hij verkrachtte en wurgde op 9 februari 1978. Op 15 februari dat jaar werd hij wederom aangehouden in zijn auto vanwege valse nummerbordplaten.

Doodstraf

Voor de moorden in Florida werd Bundy in 1979 ter dood veroordeeld. Het ultieme bewijs waren de bijtwonden in de lichamen van de slachtoffers die overeenkwamen met Bundy´s gebit. Uit angst voor de doodstraf besloot Bundy zichzelf niet meer te verdedigen, nam een advocaat in de hand en claimde wilsonbekwaam te zijn geweest. In een poging te ontsnappen aan de elektrische stoel gaf hij toe dat hij verantwoordelijk was geweest voor tientallen verkrachtingen, daden van necrofilie en moorden. Zijn aanvechtingen van het doodvonnis waren niet succesvol: op 24 januari 1989 stierf hij in de vroege ochtend op de elektrische stoel in de Florida State Prison.

Ook interessant: 

Landen: 

Tijdperken: 

Onderwerpen: 

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Nu in de winkel

Het nieuwe nummer is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief.