Geen afbeelding beschikbaar

De geschiedenis van Disney’s Donald, Mickey en Hiawatha

Walt Disney stelde dat “it all started by a mouse”. Zijn cartoonreeks begon echter niet met een muis, maar met een konijn. Onlangs is er een korte kerstfilm terugvonden uit 1928, waarin Oswald the Lucky Rabbit de hoofdrol speelde. Walt Disney verloor datzelfde jaar de rechten op het tekenfilmfiguurtje. Mickey Mouse zag daarom vrij snel daarna het levenslicht en diende als plaatsvervanger. Hoe ontwikkelden Mickey Mouse en andere beroemde Disneyfiguren zich door de tijd heen?


Steamboat Willie


Mickey Mouse lijkt opmerkelijk veel op Oswald the Lucky Rabbit. Disney heeft de oren van Oswald ingekort, en Mickey was geboren. De muis verscheen al eerder in films maar werd pas ongekend populair na de première van Steamboat Willie in november 1928. Het was de eerste tekenfilm met geluid, wat wellicht haar stormachtige succes verklaart.


Mikkie Muis


In Nederland werden de avonturen van Mickey Mouse al in 1931 gepubliceerd in kranten met de titel: “De avonturen van Mikkie Muis. Voor iedereen en elken dag.” Na dit debuut werden er ook stripboeken gepubliceerd. Overigens heeft Mickey niet in elk land zijn naam behouden. In Denemarken heet hij bijvoorbeeld ‘Mikkel Mus’ terwijl de muis in Italië ‘Topolino’ wordt genoemd.


Mickey Maandblad


De eerste verhalen over Mickey Mouse verschenen in 72 zwart-wit tekenfilms, in 1935 werd de muis in kleur weergegeven in de film The Band Concert. Vanaf de jaren vijftig werd Mickey ook afgebeeld in het weekblad van Donald Duck. In de jaren zeventig kreeg de muis zijn eigen blad, Mickey Maandblad, dat tot 1989 bij vele Nederlanders op de deurmat viel. .


Donald Duck, van bijrol naar hoofdrol


Niet alleen Mickey Mouse kreeg zijn eigen verhalenreeks, maar ook de inmiddels wereldberoemde Donald Duck. De eend werd veel later dan Mickey bedacht, pas in 1934. Donald had een gastrolletje in het filmpje The Wise Little Hen in de serie Silly Symphonies. Donald Duck viel ondanks zijn korte verschijning in de film behoorlijk op. Walt Disney ontving veel brieven met de vraag of de humeurige eend niet vaker in zijn tekenfilms kon spelen. Donald Duck kreeg daarom de hoofdrol in Don Donald in 1937, een jaar ervoor had hij al zijn eigen strip in verschillende Amerikaanse kranten. Kwik, Kwek en Kwak en Katrien maakten hun debuut in 1938 en 1940.


Carl Barks, schepper van Duckstad


In de jaren veertig werden ook de stripboekjes op goedkoper papier populair en de verhalen werden langer. Dit was een goede gelegenheid voor de tekenaar Carl Barks om meer karakters te creëren. Naast Donald Duck bedacht hij daarom onder andere Duckstad, oom Dagobert en Guus Geluk. Tussen 1942 en 1966 maakte Barks meer dan 6000 strippagina’s. De tekenaar was zo populair dat een speciale serie van hem werd uitgegeven in 1977.


Een eigen tijdschrift


In 1952 kreeg ons stripfiguur een eigen tijdschrift in Nederland, de Donald Duck. Aanvankelijk werden strips gebruikt die in de Verenigde Staten waren getekend, maar naarmate de Amerikaanse strips opraakten werden er ook Nederlandse strips gemaakt. In 1971 verscheen het 1000e nummer van het blad. In 2008 was Donald Duck immer populair: het was zelfs het meest gelezen tijdschrift onder studenten.


Hiawatha, the song of Hiawatha


Niet alleen Donald Duck verscheen in de Silly Symphonies, maar ook het indiaantje Hiawatha maakte zijn debuut in 1937. Hiawatha wil een groot krijger worden, maar het wordt snel duidelijk dat hij nog een lange weg te gaan heeft. Het karakter is gebaseerd op een gedicht uit 1855, The Song of Hiawatha van Henry Wadsworth Longfellow.


Kleine Adelaarsoorg


Hiawatha verscheen in januari 1938 voor het eerst in stripvorm. De Zweedse Mickey Mouse krant begon hiermee. In 1940 verscheen hij ook in Amerika met een wekelijkse strip in de zondagskrant. In Nederland verscheen het indiaantje pas in 1954 in het tijdschrift Donald Duck. Hiawatha wordt, net als Mickey Mouse, soms ook anders genoemd in andere landen. De Duitsers noemen hem bijvoorbeeld ‘Klein-Adlerauge’ (Kleine Adelaarsoog). Sinds het debuut van het indiaantje heeft hij moeite met de Nederlandse taal. Hiawatha werd hier echter steeds beter in en spreekt tegenwoordig vloeiend Nederlands.

Ook interessant: 

Tijdperken: 

Onderwerpen: 

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Kies jouw welkomstgeschenk

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!

bloed en spelen

Het komende nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 23 januari. 

Nu in de winkel

Het nieuwe nummer is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Mensen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 9 januari een abonnement.

Karel de Grote

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 9 januari een abonnement.