Geen afbeelding beschikbaar

Historische feiten, of toch fabels?

De geschiedenis barst haast uit zijn voegen; zoveel veldslagen, leiders of culturele ontwikkelingen zijn van historisch belang. Het is dus ook heel logisch dat er misverstanden bestaan over zogenaamde ‘historische feiten’, die na onderzoek eigenlijk fabeltjes blijken te zijn. Toch zijn dit wel zeer hardnekkige fabeltjes, want veel mensen geloven nog steeds dat ze kloppen. De redactie besloot om te kijken naar 3 fabels uit de geschiedenis.


Levensverwachting in de Middeleeuwen


Velen denken dat de mensen in de Middeleeuwen slechts gemiddeld 30 jaar oud werden. Toch is dit geen feit maar een fabeltje. Het geeft namelijk een verkeerde indruk van de realiteit. De officiële levensverwachting van een baby bij geboorte was wellicht wel 30 jaar, dit omdat er veel kinderen in die tijd stierven aan kinderziekten of zelfs in het kraambed. Dit houdt echter niet in dat de meeste mensen rond hun 30e stierven. Als er gekeken wordt naar de levensverwachting van een 20-jarige middeleeuwer, is er vastgesteld dat de meeste kinderziektes rond dat levensjaar voorbij zijn. Mensen die dus de eerste 20 jaar overleefden, maakten een veel grotere kans om ouder dan 30 te worden. Uit onderzoek is gebleken dat de gemiddelde levensverwachting in de middeleeuwen voor 20-jarigen rond de 64 jaar lag. Dit betekent dus 34 jaar langer dan er vaak wordt aangenomen


Napoleon – De kleine korporaal


Bij Napoleon Bonaparte denken mensen vaak aan de volgende dingen: hij veroverde half Europa, was de keizer van Frankrijk én hij was klein. Dit laatste is echter geen feit. Er werd lange tijd gedacht dat Napoleon maar 1 meter 57 was. Toch zijn er aanwijzingen gevonden die laten zien dat die lengte op verkeerde meetgegevens uit het verleden is gebaseerd. Het was Napoleon zelf die het metrieke stelsel in het veroverde Europa invoerde. Het probleem was echter dat in de meeste gebieden nog jarenlang het oude meetstelsel gebruikt werd. Het gevolg was dat de Franse dokter na Napoleons dood op Sint Helena in het autopsierapport de lengte van Napoleon op basis van het oude stelsel vaststelde op 5 voet en 2 inches. De Britten namen dit zo over zonder te bedenken dat de Franse inch iets langer was dan de Engelse. Napoleon was dus eigenlijk ongeveer 1 meter 70, de gemiddelde lengte van Fransen in die tijd.


Albert Einstein slecht in wiskunde


Albert Einstein, wie kent hem nou niet? De man was de briljante uitvinder van de relativiteitstheorie en er zijn maar weinige die beweren slimmer te zijn dan hem. Iemand die slim of veel weet wordt vaak humoristisch Einstein genoemd, vanwege zijn intelligentie. Er bestaat echter een hardnekkig beeld, namelijk dat hij niet slim was op de middelbare school of in ieder geval zeer slecht was in wiskunde. Einstein zelf zei: “I never failed in Mathematics. Before I was 15 I had mastered differential and integral calculus.”  Wat wel klopt is dat zijn eerste poging om tot de Zwitserse Polytechnische school toegelaten te worden, toentertijd de universiteit voor technische studenten, faalde. Wel belangrijk om te vermelden: hij was toen twee jaar jonger dan de rest van de klas en haalde zeker bijzonder goede scores in de wiskundige en natuurkundige onderdelen van de toelatingstest.    

Rubrieken: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

colosseum

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 9 januari een abonnement.

Mensen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 9 januari een abonnement.

Nu in de winkel

Het nieuwe nummer is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Krupp

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 9 januari een abonnement.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief.