Home » Rubrieken

Historische misverstanden

Wat klopt er niet in de geschiedschrijving? Gedurende de afgelopen eeuwen zijn er historische misverstanden ontstaan of gecreëerd. IsGeschiedenis zet deze verhalen op een rijtje en vertelt u hoe het wel zit. 

waarom zijn wortels oranje
Reportage - 6 aug 2020

Bospeen, winterpeen; de meeste wortels die in de supermarkt of bij de groenteboer liggen, zijn oranje. Vaak lees je dat dat komt doordat Nederlanders die zo zijn gaan kweken ter ere van het Nederlandse koningshuis, maar klopt dat wel?

halley komeet 1910 bijgeloof
Nieuws - 15 jul 2020

Toen Halley in 1910 zichtbaar was, veroorzaakte hij een ware komeetmanie. Veel mensen dachten dat het einde van de wereld zou nabij was.

Julius Caesar keizersnede
Reportage - 16 jan 2019

Bij een bevalling waarbij de moeder via een snede van haar kind(eren) wordt verlost, spreken we van een keizersnede. Maar wat is er zo keizerlijk aan deze ingreep?

Jesse Owens op de Olympische Spelen in Berlijn
Nieuws - 17 mrt 2015

Toen de zwarte atleet Jesse Owens in 1936 goud won tijdens de Olympische Spelen in Berlijn, kwam Hitler hem niet de hand schudden. Racisme? Of iets anders?

File
Nieuws - 11 okt 2012

Het beeld van de file van 1955 bij knooppunt Oudenrijn, verschijnt regelmatig in de media als 'de 1e file' die Nederland ooit gekend heeft. Klopt dat wel?

Nieuws - 13 sep 2012

Het is een bekend verhaal dat veel ridders die ten strijde trokken hun geliefde een kuisheidsgordel om lieten doen. Maar werden die gordels wel gebruikt?

uitgestorven dodo
Nieuws - 30 aug 2012

Het idee dat de mens de dodo tot aan het laatste exemplaar heeft uitgeroeid om op te eten, is wijdverspreid. Maar klopt dit wel?

Hitler Autobahn
Nieuws - 9 aug 2012

Het is één van de meest hardnekkige mythes uit de geschiedenis: het feit dat Adolf Hitler de Autobahn bedacht. De Autobahn is al veel ouder.

Poolse cavalerie tijdens WOII
Nieuws - 2 aug 2012

In september 1939 vielen de Duitsers Polen. De Polen waren in de minderheid, maar dat de Polen tanks aanvielen met paarden is een fabeltje.

vomitorium
Nieuws - 26 jul 2012

Hoewel veel mensen denken dat het vomitorium een plek was waar Romeinen hun eten uitbraakten, klopt dat verhaal niet. Wat was het vomitorium dan wel?

Nieuws - 19 jul 2012

Vaak wordt gezegd dat in de middeleeuwen iedereen dacht dat de aarde plat was. Maar klopt dat wel? Eigenlijk wisten veel mensen al dat de aarde rond is.

Nieuws - 12 jul 2012

Veel Nederlanders zullen deze zomer met een reisgids in de hand weer cultuur gaan snuiven in één van de grote Europese hoofdsteden.

Pagina's

Abonneren op Historische misverstanden