Home » Rubrieken

Historische misverstanden

Wat klopt er niet in de geschiedschrijving? Gedurende de afgelopen eeuwen zijn er historische misverstanden ontstaan of gecreëerd. Nepnieuws over geschiedenis, dus. IsGeschiedenis zet deze verhalen op een rijtje en vertelt u hoe het wel zit. 

space pen urban legend
Reportage - 28 apr 2021

Het is een verhaal dat steeds weer opduikt: NASA stak miljoenen in een pen waarmee je ook in de ruimte gewoon kon schrijven. Met een balpen kon dat namelijk niet. Hun Russische rivalen hadden een goedkopere oplossing: zij gebruikten potloden. Maar klopt dat verhaal eigenlijk wel?

Levensverwachting middeleeuwen
Reportage - 8 apr 2021

Er bestaan een hoop mythes over het leven in de middeleeuwen en de middeleeuwse mens, maar een veel voorkomende opvatting is dat de levensverwachting erg laag lag in de middeleeuwen.

Hendrikus Colijn
Reportage - 11 feb 2021

Aan de vooravond van de Duitse invasie in 1940 zou minister-president Hendrikus Colijn het Nede

Nederlandse vloot veroverd door cavalerie
Reportage - 12 jan 2021

Een bizar verhaal: in 1795 verloor de Nederlandse marine een gevecht van de Fransen. Niet in een grote zeeslag. Nee, de Nederlandse schepen verloren van ruiters. Maar klopt dat verhaal wel?

waarom zijn wortels oranje
Reportage - 6 aug 2020

Bospeen, winterpeen; de meeste wortels die in de supermarkt of bij de groenteboer liggen, zijn oranje. Vaak lees je dat dat komt doordat Nederlanders die zo zijn gaan kweken ter ere van het Nederlandse koningshuis, maar klopt dat wel?

Julius Caesar keizersnede
Reportage - 16 jan 2019

Bij een bevalling waarbij de moeder via een snede van haar kind(eren) wordt verlost, spreken we van een keizersnede. Maar wat is er zo keizerlijk aan deze ingreep?

Afstand marathon
Nieuws - 28 aug 2015

Volgens veel mensen verwijst de afstand van 'de marathon' naar de afstand tussen het slagveld bij Marathon en Athene. Maar klopt dat wel?

Operatie Manna
Nieuws - 20 apr 2015

In de collectieve herinnering van Nederland, werd in het voorjaar van 1945 wittebrood uit Zweden met vliegtuigen boven Nederland gedropt. Maar klopt dat?

Jesse Owens op de Olympische Spelen in Berlijn
Nieuws - 17 mrt 2015

Toen de zwarte atleet Jesse Owens in 1936 goud won tijdens de Olympische Spelen in Berlijn, kwam Hitler hem niet de hand schudden. Racisme? Of iets anders?

File
Nieuws - 11 okt 2012

Het beeld van de file van 1955 bij knooppunt Oudenrijn, verschijnt regelmatig in de media als 'de 1e file' die Nederland ooit gekend heeft. Klopt dat wel?

Nieuws - 13 sep 2012

Het is een bekend verhaal dat veel ridders die ten strijde trokken hun geliefde een kuisheidsgordel om lieten doen. Maar werden die gordels wel gebruikt?

uitgestorven dodo
Nieuws - 30 aug 2012

Het idee dat de mens de dodo tot aan het laatste exemplaar heeft uitgeroeid om op te eten, is wijdverspreid. Maar klopt dit wel?

Pagina's

Abonneren op Historische misverstanden