Bij een duim omhoog blijft een gladiator leven en bij een duim naar beneden moet hij dood. Dit beeld hebben veel mensen, maar klopt dit eigenlijk wel?
Historische misverstanden
Wat klopt er niet in de geschiedschrijving? Gedurende de afgelopen eeuwen zijn er historische misverstanden ontstaan of gecreëerd. Nepnieuws over geschiedenis, dus. IsGeschiedenis zet deze verhalen op een rijtje en vertelt u hoe het wel zit.
Marie Antoinette zei aan het begin van de Franse Revolutie: "Hebben ze niet genoeg brood? Laat ze dan cake eten!" Maar heeft ze dat wel echt gezegd?
Het leger van Liechtenstein trok volgens een bekend verhaal ooit met 80 soldaten eropuit en keerde met 81 soldaten terug. Maar klopt dit wel?
Een foto van voetballende soldaten uit 1915 is op wonderlijke wijze symbool komen te staan voor de Kerstvrede van 1914. Maar werd er wel voetbal gespeeld?
Er bestaan veel verschillende theorieën over de bouw van de Egyptische piramides. Velen denken dat ze gebouwd werden door slaven, maar dat is niet waar.
Op 5 december vieren veel Nederlanders Sinterklaas. Maar waarom eigenlijk specifiek op die dag? Waarom niet op 6 december, de naamdag van Sint-Nicolaas?
Middeleeuws eten heeft de reputatie dat het smakeloos was, maar dit is een misvatting. Wat aten mensen in de middeleeuwen zoal?
De uitspraak 'l'état, c'est moi' lijkt hét motto geweest te zijn van Lodewijk XIV. Maar naar alle waarschijnlijkheid heeft hij deze uitspraak nooit gedaan.
Het is een verhaal dat steeds weer opduikt: NASA stak miljoenen in een pen waarmee je ook in de ruimte gewoon kon schrijven. Met een balpen kon dat namelijk niet. Hun Russische rivalen hadden een goedkopere oplossing: zij gebruikten potloden. Maar klopt dat verhaal eigenlijk wel?
Een veel voorkomende opvatting over de middeleeuwen is dat de levensverwachting erg laag lag. Klopt dit eigenlijk wel?
Aan de vooravond van de Duitse invasie in 1940 zou minister-president Hendrikus Colijn het Nede
Een bizar verhaal: in 1795 verloor de Nederlandse marine een gevecht van de Fransen. Niet in een grote zeeslag. Nee, de Nederlandse schepen verloren van ruiters. Maar klopt dat verhaal wel?