Eerste demonstratie kleurentelevisie in Nederland

Gekleurde beeldschermen zijn voor de meeste mensen niet meer weg te denken uit het dagelijks leven. Toch bestaat de mogelijkheid om bewegend beeld in kleur op te nemen en weer te geven nog niet zo lang. De Eindhovense fabrikant Philips bracht op 27 juni 1964 voor het eerst de kleurentelevisie naar de Nederlandse markt.

Amerikaanse uitvinding van de kleurentelevisie

Tien jaar eerder kon de Amerikaanse consument al kennis maken met dit nieuwe fenomeen. Het bedrijf RCA, dat een belangrijke rol speelde binnen de ontwikkeling van de kleurentelevisie, was in maart 1954 immers al gestart met de productie hiervan. Toch was niet iedereen meteen enthousiast. Het Amerikaanse blad Time Magazine noemde kleuren-tv bijvoorbeeld "de meest onmiskenbare mislukking van 1956".

Testen en demonstratie

In 1964 start Philips met de testfase van een zelfontwikkelde kleurentelevisie. In eerste instantie kregen alleen zo’n honderd werknemers van het bedrijf een kleuren-tv in huis om te testen. Deze testfase moest inzicht geven in de problemen die aan de invoering van de kleurentelevisie in Europa verbonden waren. Ook technici van de NTS – de voorloper van de NOS – en andere televisiemedewerkers mochten alvast ervaring opdoen met de Philips kleurentelevisie.

Op 14 oktober 1964 vond de eerste officiële experimentele uitzending plaats in de Philips-televisie-studio te Waalre. Onder andere werd een Polygoon-kleurenfilmjournaal getoond, dat volgens een journalist van de Telegraaf “wel opvallend blauw getint was”.

Daadwerkelijke introductie

Ondanks dat diezelfde journalist ervan uitging dat massaal gebruik nog wel even op zich zou laten wachten vanwege de hoge kosten voor een dergelijk toestel, had Philips er zelf alle vertrouwen in dat de invoering van de kleuren-tv slechts een kwestie van enkele jaren was.

Op 21 september 1967 was de eerste voor consumenten geschikte Nederlandse kleurentelevisie dan ook echt een feit. Wie zich dit product nog niet kon veroorloven, kon zich in de RAI, tijdens de jaarlijkse elektronicabeurs, al wel vergapen aan deze nieuwe ontwikkeling. 

Amusement

Vanaf de jaren zeventig steeg de verkoop snel. Rond 1985 bezat het grootste deel van televisiekijkend Nederland een kleuren-tv. Vrijwel gelijktijdig met de komst van de kleurentelevisie kwam er ook steeds meer amusement op de tv. Het bekende programma Ter land, ter zee en in de lucht kwam bijvoorbeeld al uit in 1971. Daarmee werd het steeds gemakkelijker mensen de hele avond aan de buis gekluisterd te houden. Vanaf 1 januari 1970 kwam de STER ook met reclameboodschappen in kleur.

Verkoop televisiebranche

Voor het bedrijf Philips behield het maken van televisies ook na de introductie van de kleurenvariant een belangrijke focus. Zo experimenteerde het bedrijf veel met platte tv’s, die uiteindelijk de grote beeldbuizen zouden vervangen. Ook kwam het bedrijf met televisies die licht op de muur weerkaatsten om het tv-kijken voor de ogen prettiger te maken.

Aangezien de winstgevendheid van de productentak te wensen overliet, gaf het bedrijf in het begin van 2014 aan haar laatste aandeel van de televisietak in een joint venture met het Taiwanese TPV te willen verkopen. Wie tegenwoordig dus een Philips-tv koopt, koopt vrijwel enkel nog een naam.

 

 

 

Rubrieken: 

Landen: 

Nu in de winkel

Het nieuwe nummer is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

vrouw amerika

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 9 januari een abonnement.

Mensen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 9 januari een abonnement.

Krupp

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 9 januari een abonnement.

Kies jouw welkomstgeschenk

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief.