geschiedenis commodore 64

De Commodore 64: ‘s werelds bestverkochte computer

Ondanks zijn ogenschijnlijk saaie uiterlijk, was de Commodore 64 enorm populair. Deze 8 bit homecomputer staat in het Guinness Book of Records als de bestverkochte computer ooit. In totaal zijn er wereldwijd tot wel 17 miljoen exemplaren van over de toonbank gegaan. Veel mensen zullen zich de Commodore 64 nog herinneren door de vele, nog altijd beroemde spellen die erop gespeeld konden worden.


De Commodore 64


De Commodore 64 kwam op de markt in 1982. De homecomputer was in feite een dik toetsenbord. Het computergedeelte bevond zich onder de toetsen. Om beeld te krijgen moest de Commodore, net als huidige consoles, aangesloten worden op een televisie. De 64 in de naam stond voor het werkgeheugen van de Commodore. Het is vandaag de dag bijna niet meer voor te stellen, maar het werkgeheugen van deze computer was 64 kilobytes.


Concurrenten van de Commodore 64


De C64 was niet de enige homecomputer. Er waren ten minste twee belangrijke concurrenten op de markt. Dit waren de Atari 800 en de Apple II. Door zijn lagere prijs wist de C64 zich echter een groot marktsegment toe te eigenen. Ook specialiseerde de C64 zich voor een groot deel in de gamemarkt: in 1985 was tussen de zestig en zeventig procent van de software voor de C64 spellen. Tegen 1985 was de prijs voor de C64 gedaald tot slechts $149. De productieprijs van de C64 oversteeg de $50 echter nooit: er was nog altijd een aanzienlijke winstmarge.


Bekende spellen op de homecomputer


De Commodore 64 kon voor zowel serieus gebruik als voor vermaak ingezet worden. Zijn bekendheid heeft de computer vooral te danken aan de mogelijkheden tot het spelen van games. Zo kon bijvoorbeeld Pacman, tot dan toe een spel dat in arcadehallen gespeeld werd, met dank aan de Commodore 64 voor het eerst vanuit huis gespeeld worden. Andere zeer bekende spellen die op de Commodore 64 gespeeld konden worden waren bijvoorbeeld Last Ninja, Paradroid en Impossible Mission. Halverwege de jaren 90 ging Commodore failliet. Een leuk feitje: de Commodore 64 kan met tussenkomst van een emulator worden nagebootst in moderne computersystemen. Zo kunnen mensen die de goede oude tijd van de C64 missen de spellen uit hun jeugd alsnog herbeleven.

Bronnen

c64.com c64

oldcomputers.net c64

old-computers.com museum

Afbeeldingen

wikimedia.org Commodore 64 Computer

wikimedia.org Pacman

Ook interessant: 

Tijdperken: 

Onderwerpen: 

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

De wieg van de Zijderoute

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

GM 2 cover - nu in de winkel

Het tweede nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Vergeten D-Day: Italië, 1943

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

cover GM3

Het extra dikke nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 18 april. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen.